KSH adatai szerint 2009-ben a 15-24 éves korosztály 18,7 százaléka volt foglalkoztatva, ez az arány 2022-ben azonban már megközelítette a 30 százalékot. A diákok munkavállalásának a munkáltatók és a fiatalok számára is megvannak az előnyei, feltéve persze, hogy a munkavállalás nem hátráltatja az iskolai tanulmányokat, erről azonban a törvényi szabályozás is gondoskodik – áll az UniYou Kft. sajtóközleményében. 

Tapasztalat és képzett munkaerő

A fiatal munkavállalók keresetükből sokszor tanulmányi vagy lakhatási költségeiket fedezik, de emellett a későbbi karrierjüket is segíti, ha van már tapasztalatuk a munkaerőpiacon. Az utánpótlás kinevelése a cégek számára is jövedelmező lehet, ugyanis

hosszú távon a saját rendszerüket és követelményeiket ismerő, teljes munkaidős alkalmazott válhat a diákmunkásokból, rövid távon pedig a már végzettséggel rendelkező alkalmazottakhoz képest olcsóbb munkaerőt jelent a fiatalok alkalmazása.

A diákok foglalkoztatása egyébként nem csupán az alacsonyabb órabér miatt éri meg jobban, hanem azért is, mert kevesebb extra terhet ró a munkáltatóra. A 25 év alatti munkavállalóknak 2022 óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, valamint járulék- és szochó mentesség is jár a korcsoportnak. A duális képzés során hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatott fiatalok után pedig járulékot és szociális hozzájárulási adót sem vonnak le.

Az iskolaszövetkezet szerepe

Noha a fiatalok többféle foglalkoztatási formában, például munkaviszonyban, megbízási szerződéssel, egyszerűsített foglalkoztatás keretében vagy háztartási alkalmazottként is dolgozhatnak, a kizárólag nappali tagozatos diákok többsége iskolaszövetkezeteken keresztül dolgozik.

Ezeknek az iskolaszövetkezeteknek a célja, hogy képviseljék a diákok érdekeit, miközben a kiválasztási folyamat átvételével a munkáltatót is számos jogi és adminisztratív feladattól megkíméljék.

Fontos, hogy a rendszer megfeleljen az új igényeknek

„A Z-generáció munkakeresési szokásai és a munkáltatókkal, illetve közvetítőkkel szemben támasztott igényei már alapvetően mások, és ezt hagyományosan, többnyire papír alapon működő szervezetek nem feltétlenül tudják kielégíteni” – mondta Szili-Török Adrienn, az UniYou Kft. – amely egy hamarosan piacra lépő saját applikációval rendelkező magyar startup – társalapítója és ügyvezetője. Kiemelte, hogy a gördülékenyebb, digitális ügyintézés elengedhetetlenül fontos a most piacra lépő munkaerőnek.

A szakember hozzátette: egy modern, az adminisztrációt megkönnyítő iskolaszövetkezeti rendszer vonzóbbá teheti a munkavállalást a diákok számára, és a munkáltatóknak is jelentősen megkönnyíti a számukra legjobban megfelelő munkaerő megtalálását.