Korábban beszámoltunk róla, hogy az Európai Parlament felszólította az Európai Tanácsot és a Bizottságot, hogy vonják meg, vagy halasszák el Magyarország 2024-es soros elnökségét, mivel számos képviselő gondolja úgy, hogy az országban súlyos jogállamiság hiányosságok állnak fent, ami miatt Orbán Viktor nem képviselhetné az egész Európai Uniót.

Most Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter reagált a törekvésekre:

szerinte populista megközelítésen alapul a kísérlet, hogy megvonják Magyarországtól az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

A miniszter kiemelte, hogy mivel Orbán Viktor EU-ellenes politikát folytat, az elnökség akár egy teszt is lehet Magyarország számára.

Pusztán az a tény, hogy egy állam tölti be az elnökséget, arra kényszeríti, hogy semleges közvetítőként próbáljon fellépni a közös európai döntések meghozatala érdekében

− magyarázta a külügyminiszter. Hozzátette, hogy ha Magyarország szeretne sikereket elérni, kénytelen lesz európai módon fellépni, és megpróbálni összefogni a többi államot.

Schallenberg szerint az elnökség megvonásának nem lenne egyéb hatása, mint egyik-másik politikai szereplő egójának kielégítése, és attól függetlenül, hogy az EU-nak komoly kihívást jelent Magyarország, az osztrák diplomácia vezetője inkább tanulási lehetőséget lát az ügyben.

Nagyon világosan kell beszélnünk velük, és ezt tesszük. Én is nagy támogatója vagyok a jogállamisági feltételrendszernek, és annak, hogy visszatartjuk a forrásokat. De hogy most kizárjuk őket a testületekből, az szerintem rossz megközelítés

− tette hozzá.