Tarlós István korábbi fideszes főpolgármestersége idején az államnak meg kellett várnia, hogy a városvezetés rábólintson az engedélykérelemre, de most már erre sincs szükség, elég 60 nappal előtte bejelentenie az igényét – írta a Népszava

2022-ben augusztus 15 és 25 közötti ingyenes használatot biztosított a kormány Budapest köztereire az ünnepséghez, csakhogy a vihar-előrejelzés és a tűzijátékot eltolták egy héttel. A kormány erre szeptember 1-ig meghosszabbította az ingyenes használatot.

Az idei évre vonatkozó kormányrendelet már eleve egy hónapra – augusztus 1. és szeptember 1. között – biztosít ingyenességet a szervező Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) Nonprofit Zrt-nek.

Az NRÜ június 2-i fővárosi önkormányzatnak írt leveléhez csatolt mellékletben összesen 75 utat, teret, parkolót, rakpartot, hidat, sétányt és parkot sorol fel, amelyek szükségesek az államalapítás megünnepléséhez, illetve az időben részben azzal egybe eső atlétikai világbajnokság lebonyolításához.

Legtovább az Andrássy útnak a Dózsa György úttól a Bajcsy-Zsilinszky útig terjedő szakaszára tartanak igényt, ezt a kormányrendelet kínálta időszaknál is hosszabb időre, egészen szeptember 4-ig foglalták le. A többi terület foglalása is legalább egy hétre szól. 

A fővárosi önkormányzat díjtáblázata szerint csupán az Andrássy út használatáért hiába számlázhatna 62,6 millió forintot Budapest, a rendelet szerint a kormánynak egy fillért sem kell fizetni az igénybevételért.

Az idei ünnepség valamivel visszafogottabb lesz 

Az idei programsorozat leglátványosabb eleme minden bizonnyal a 34 ezer pirotechnikai effektet felvonultató tűzijáték, fényjáték, lézershow lesz. Idén a programok között felbukkan a Varázsliget a Városligetben, hasonló elnevezéssel pedig a Tulipán Tündér szervezett korábban ugyanott gyermekprogramot.

Ami viszont biztos: lesz divatfesztivál, operett kavalkád, tánc gála, koncertek, az elmaradhatatlan légi parádé, tisztavatás és Szent Jobb körmenet, városok sétánya és atlétikai világbajnokság, merthogy ez is besorolódott a Szent István Nap rendezvényei közé.

Hasonló nagyságú marad a költségvetés

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár korábban azt mondta az RTL-nek, hogy a költségek az elmúlt két év szintjén lesznek. Az állami Antenna Hungária Zrt. szervezte 2021-es rendezvénysorozatra összesen 11,78 milliárd forintot költöttek. Tavaly a hivatalos tájékoztatás szerint 10,3 milliárdba került a mulatság az országnak. A Népszava megpróbált utánajárni az idei költségeknek, de ünnepség szervezésért felelős ügynökség nem adott rá választ.