Egy nappal azt követően, hogy Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője közölte, a párt ragaszkodik az állami szférát otthagyókat sújtó 98 százalékos végkielégítés-adóhoz, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy olyan adócsomaggal rukkolt elő, amely eltörölné a Fidesz által pofátlan végkielégítések adójának nevezett sarcot (amit a Széll Kálmán-terv 2.0 is tartalmaz). A Nemzetgazdasági Minisztérium egy tizennyolc oldalas, ugyanennyi törvényt módosító adó-salátatörvénytervezetet készített, amelyet nyilvánosságra is hozott a kormany.hu portálon. Szerdáig várják az észrevételeket az adócsomaghoz, de egy kormánydöntés után akár már a jövő héten be is nyújthatják a parlamenthez - írta az Origo. A 2010 közepén bevezetett 98 százalékos adó az év végén szűnne meg.

Egy másik módosító javaslat szerint megbüntetnék azt a magánszemélyt, aki az átlagbér felett keres, de ezt nem jelezte munkaadójának. Akinek évi 2,424 millió (havi 202 ezer) forintnál magasabb a bruttó bére, az a havi 202 ezer feletti rész után magasabb adót fizet. (A 202 ezer feletti részt előbb fel kell szorozni 1,27-tel, és az így növelt adóalapnak venni a 16 százalékát. Az adóalap-kiegészítés miatt a tényleges adóteher 20,32 százalék.) Év elején jelezni kell a cég felé, hogy a bruttó bér meg fogja-e haladni ezt a határt vagy sem. Ha meghaladja, akkor a cégnek ezt figyelembe véve kell havonta levonni a személyi jövedelemadót a dolgozótól és kell befizetni az adót az adóhatósághoz.

Drasztikus lenne a büntetés

Ha a dolgozó nem jelez és ez kiderül, akkor utólag nemcsak az elmaradt adót fizetteti meg az állam, hanem a 2,424 millió feletti jövedelemhányad után még egy büntetőadónak beillő 12 százalékos elvonás is sújtja a magánszemélyt. Ha elfogadják az NGM adócsomagját, akkor ezentúl 12 százalékos büntetőadó nem lesz, hanem helyette már nemcsak a 2,424 millió forint felett, hanem már az első fillértől kezdve a 20,32 százalékos adóval sújtják a magánszemélyt - hívta fel a figyelmet az Origo.

A bankadót lehet csökkenteni

A bankszövetség és a kormány között tavaly év végi megállapodás eddig törvénybe nem öntött részeit is jogszabályban rögzítené Matolcsy. A bankadó alapjából le lehetne vonni a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hiteleket, amennyiben a bank 2012. szeptember 30-i kkv-hitelállománya meghaladja a 2011. szeptember végi kkv-s hitelállományának 95 százalékát.

A bankokat arra is ösztönzik, hogy lakáshitelt adjanak a lakosságnak, mert a magánszemélyeknek folyósított lakáshitelekkel is mérsékelhetik a bankadójuk alapját. A bankadó még úgy csökkenthető, ha a hitelintézet uniós pályázathoz az önerő kiegészítéséhez adott kölcsön - olvasható a hírportálon.