Az olajipari óriás Sinopec és a China Life Insurance, az Aluminium Corporation of China (Chalco), a PetroChina és egy különálló Sinopec vállalat, a Sinopec Shanghai Petrochemical mindegyike azt közölte, hogy még ebben a hónapban kérvényezni fogják amerikai letéti részvényeik kivezetését a tőzsdéről.

Nyilvánosan kereskedett cégek maradnak, de csak Kínában – írja a Reuters.

Májusban az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) kijelölt ezt az öt vállalatot és sok más céget is, mivel nem feleltek meg az amerikai könyvvizsgálati előírásoknak. A vállalatok nem említették, hogy döntésüknek köze lenne ahhoz, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke Tajvanra látogatott.

Peking és Washington tárgyalásokat folytat egy régóta húzódó könyvvizsgálati vita megoldásáról, amely azt eredményezheti, hogy a kínai vállalatokat kitiltják az amerikai tőzsdékről, ha Kína nem tesz eleget Washington követelésének, hogy teljes hozzáférést kapjanak az amerikai tőzsdén jegyzett kínai vállalatok könyveléséhez.

Peking nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva ezt tiltja.

"Ezek a vállalatok szigorúan betartották az amerikai tőkepiac szabályait és szabályozási követelményeit az amerikai tőzsdei bevezetésük óta, és saját üzleti megfontolásaik alapján döntöttek a tőzsdéről való kivonás mellett" - áll a Kínai Értékpapír-szabályozó Bizottság (CSRC) közleményében.

A több mint egy évtizede lappangó felügyeleti vita decemberben csúcsosodott ki, amikor az SEC véglegesítette azokat a szabályokat, amelyek a Holding Foreign Companies Accountable Act értelmében potenciálisan megtiltják a kínai vállalatokkal való kereskedést. A testület szerint 273 vállalat érintett.

A legnagyobb kínai vállalatok közül néhány, köztük az Alibaba Group Holdings , a JD.com és a Baidu is köztük van. A New York-i tőzsdén jegyzett Alibaba a múlt héten közölte, hogy a hongkongi másodlagos tőzsdei jegyzést kettős elsődleges tőzsdei jegyzéssé alakítja át, ami elemzők szerint megkönnyítheti a kínai e-kereskedelmi óriás számára, hogy a jövőben elsődleges jegyzési helyszínt váltson.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!