A világ legnagyobb összegű kezelt vagyonát a gondozása alatt tudó cég, a BlackRock sztár alapkezelője is pesszimistává vált az utóbbi napokban a részvények kilátásait illetően - írja a Bloomberg.

A Blackrock Strategic Equity Hedge Fund idén április eddig 13 százalékot bukott. Ez több, mint amit az alap fennállása óta bármikor bukott éves szinten, a legrosszabb évében sem veszített ugyanis többet 11 százaléknál.

A hírügynökség értesülései szerint Alister Hilbert, aki az alapot 2011-es indulása óta kezeli története során első ízben fordította annak pozícióit nettó eladásba. Múlt év végén még nettó 35 százaléknyi vételi volt az alap kitettsége.

A nagy fordulat újabb jele annak a markáns fordulatnak, ami a részvénypiacokon zajlik, s annak következménye, hogy a nagy jegybankok a Feddel az élükön befejezik a mennyiségi lazítási programokat és kamatemelésbe kezdenek az elszabaduló infláció megfékezése érdekében. Ez eddig komoly eladási hullámot indított el a növekedésorientált cégek részvényeinek piacán, elsősorban a nagy technológiai vállalatok papírjainál.

Hilbert az alapot indulása óta hagyományosan úgy futtatta, hogy abban a piac egészéhez képest túl voltak súlyozva egyes technológiai és növekedési cégek részvényei. Nagy tétje volt például a Microsoft és a Mastercard: az előbbi 20, az utóbbi 5 százalékkal esett január eleje óta. Tavaly év végén az alapban nagyjából 9 milliárd dollárnyi eszköz volt.

Az alapkezelő már az év korábbi szakaszaiban is figyelmeztette befektetőit, hogy a gazdasági fellendülés legerősebb szakasza – amelyet a masszívan növekvő vállalati nyereségek és a ciklikus szektorok felülteljesítése jellemez – már véget ért. Ahogy márciusban írta: teljesen nyilvánvaló, hogy a gazdaság járványt követő normalizálódása nem lesz szabályszerű folyamat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!