A forint ma az euróval szemben a reggeli 303-as szintről délelőtt a 308 fölötti szintig esett az euróval szemben, majd Matolcsy György beszéde előtt a 307 forintnál járt az euró, azóta azonban a szóbeli intervenció elmaradása és a monetáris enyhítés folytatására való utalás nyomán a 309-es szint fölé ugrott az árfolyam.

Az eurójegyzések a kora reggeli 303 forint alatti szintről szerdán 308,45 forintig emelkedtek, amit devizapiaci kereskedők a törökországi kamatemelés járulékos hatásának, a forintra irányuló árfolyamspekulációnak, illetve a Fed szerdai döntése előtti óvatos magatartásnak tulajdonítottak. A forint a jegybank elnökének beszédét megelőzően már erősödésnek indult, majd utána kissé gyengült. Kora délután a forint - a lengyel zlotyval együtt - ismét gyengülni kezdett.

Londoni elemzők úgy vélték, hogy a török jegybank által bejelentett meredek kamatemelés után úgy tűnik, hogy a piac most a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) kezdi tesztelni. A 4cast nevű pénzügyi-gazdasági elemzőház szerint a török - és az indiai - jegybanki kamatemelések, valamint a felzárkózó térségből megindult tőkekivonás felgyorsulása és a kockázatvállalási készség általános romlása közepette "nem meglepő", hogy a piac elkezdte megkérdőjelezni az alacsony magyar jegybanki kamat fenntarthatóságát. A ház szerint a piaci szereplők az MNB Monetáris Tanácsának "komoly tesztelését" készítik elő, és ebben a környezetben jelentősen megnőtt az esélye a szóbeli, illetve a tényleges intervenciónak az MNB részéről.

Matolcsy György MNB-elnök az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán jó döntésnek nevezte a kamatcsökkentési folyamatot, amelyet szavai szerint a folyó fizetési mérleg tartós többlete, valamint az államadósság kezelésében végrehajtott fordulat is megalapozott. Hozzátette: mivel az infláció tartósan a 3 százalékos cél alatt van, ezért definíciószerűen van némi tere a további kamatcsökkentésnek.

Tavaly a legmagasabb eurójegyzés 308,65 forint volt, míg 2012-ben 316,32 forint. A történelmi csúcs az 2011-es 317,84 forintos jegyzés volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!