Az olajárak hétfőn hordónként 120 dollár fölé emelkedtek, miután Szaúd-Arábia növelte a nyersolaj júliusi árát, és egyelőre bizonytalanak látszik, hogy az OPEC+ megnövelt havi termelési célja elégséges-e - derül ki Reuters híréből.

A Brent hordónkénti ára már 121,95 dollárnál is járt.

Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) határidős jegyzése pedig 40 centtel nőtt, így jelenleg már 119,27 dolláron áll hordónként, míg a 120,99 dolláros reggeli ár már háromhavi csúcsot jelent.

Szaúd-Arábia a júniushoz képest 2,1 dollárral, 6,5 dolláros emelte az Ázsiába irányuló arab könnyűolaj zászlóshajójának júliusi hivatalos eladási árának felárát (OSP), ez a legmagasabb érték május óta, amikor az oroszországi ellátási zavarok miatti aggodalmak nyomán az árak rekordszintre emelkedtek.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei (OPEC+) a múlt héten úgy döntöttek, hogy júliusra és augusztusra napi 648 ezer hordóval, azaz a korábban tervezettnél 50 százalékkal jobban növelik a kitermelést.

Mivel csak kevés tagnak van szabad kapacitása, arra számítunk, hogy az OPEC+ termelésének növekedése júliusban csak körülbelül napi 160 ezer hordó, augusztusban pedig 170 ezer hordó lesz - vélik a JP Morgan elemzői.

Hétfőn a Barclays és a Citibank is emelte 2022-re és 2023-ra vonatkozó olajárprognózisát. A brit nagybank a Brent átlagárát mindkét évre 111 dollárra várja, míg az WTI-nél 108 dollár a prognózis. A Citi 113 dollárra emelte a Brent 2022 második negyedévi árprognózisát, a harmadik és negyedik negyedévi árakat pedig 12 dollárral 99 dollárra, illetve 85 dollárra, míg 2023-ban átlagosan 75 dollár a várakozásuk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!