A tavaly év véginél is derűlátóbb hangulatban kezdik az évet a befektetők, legalábbis ez derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. Az összesen 653 milliárd dollár befektetéséért felelős 234 szakember nettó 75 százaléka szerint a következő 12 hónapban növekedni fog a világgazdaság, decemberben nettó 71 százalék volt ezen a véleményen. A bizakodók száma 2012 vége óta szinte folyamatos növekedést mutat.

A gazdasággal kapcsolatos derűlátás tükröződik a vállalati profitokra vonatkozó előrejelzésekre is, nettó 48 százalék számol ezek növekedésével. A legnagyobb profitbővülést a japán és az amerikai cégektől várják, de Európában is érezhető a javulás, most már itt is a vállalati eredmények javulását várják a szakemberek (decemberben nettó 4 százalék profitcsökkenést jósolt, most már nettó 8 százalék szerint ezek nőni fognak).

Megmaradt a részvények népszerűsége

Ebben a hangulatban nem túl meglepő módon megmaradt a részvények népszerűsége. Nettó 55 százaléka felülsúlyozza ezeket a kezelt portfóliókban. Mindezt annak ellenére, hogy nettó 7 százalékuk szerint azok túlárazottak, ez 2000 óta a legmagasabb értéket jelenti. A szakértők elsősorban az amerikai részvényeket tartják túl drágának, nettó 72 százalékuk szerint vannak az amerikai papírok túlértékelve.

A derűlátás a kockázatvállalási hajlandóságban is tükröződik, nettó 4 százalék nyilatkozta, hogy a szokásosnál nagyobb a kezelt portfóliók kockázati kitettsége, ez rekord közeli értéket jelent. Ez a szektorválasztásban is tükröződik, 42 százalék felülsúlyozza a technológiai részvényeket, míg nettó 32 százalék alulsúlyozza az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó cégek papírjait, ez évtizedes mélypontot jelent.

Fordulat jön?

A portfólió menedzserek a jelek szerint masszív pozitív fordulatra számítanak az európai vállalatok nyereségében. Ennek fényében a jelenlegi gyorsjelentési szezon kiemelt jelentőséggel bír, bármilyen a várttól elmaradó eredményt azonnal és durván büntethet a piac - mondta John Bilton, a BofA Merrill Lynch befektetési stratégája.

A befektetők szerint a cégeknek rekord közeli készpénzállományukat üzletfejlesztésre, beruházásokra kellene fordítaniuk. Nettó 67 százalékuk szerint a cégek a kelleténél kevesebbet ruháznak be, ez szintén rekordmagas érték a felmérés történetében.

Nem szerepelnek jól a feltörekvők

Akárcsak a Bloomberg egy nappal korábbi hasonló felmérésében, a befektetési bank vizsgálatában sem szerepeltek jól a feltörekvő piacok. A feltörekvő piaci cégek esetében nettó 61 százalék várja a profitok csökkenését, decemberben még csak nettó 32 százalék volt ez az arány.

A piacokat fenyegető legnagyobb kockázatnak jelenleg a kínai gazdaság drasztikus lassulását, illetve egy esetleges masszív nyersanyagáresést tartanak.

Az európai részvényeket nettó 22 százalék tartja alulárazottnak. Arra a kérdésre, hogy mely térség súlyát tervezik növelni a részvényportfóliókban a következő 12 hónapban, nettó 34 százalék válaszolta az európai piacot. A japán részvények esetében nettó 12 százalék tervezi ezt, s nettó 28 százalék tervezi az amerikai részvényeket alulsúlyozni, s hasonló volt a feltörekvő piaci kitettséget csökkenteni tervezők aránya is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!