Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány miatti lezárások, az amúgyis egyre népszerűbb e-kereskedelmet még magasabb szintre emelték. Ennek járulékos következménye volt, hogy a hullámkarton iránti igény is jelentősen megnőtt: 2020-ban a Fiber Box Association szerint csaknem 407 milliárd négyzetméternyit használtak fel a csomagolóanyagból, ami 3,4 százalékkal több mint az előző évi igény volt. Ez 1 235 négyzetkilométernyi plusz felhasználást jelent, ami elég lenne arra, hogy teljesen befedjék New York City egész területét, vagyis nagyjából 5 budapestnyi mennyiséget jelent - írja a Wall Street Journal.

A keresletnövekedés egy amúgy is drágulási trend alatt találta meg a papírpiacot: nemcsak az USA-ban, de Európában, Ausztráliában és Japánban is szigorodtak a környezetvédelmi előírások. Így viszont az egész gyártási folyamat is drágult, hovatovább a szállítás is. Ha pedig ez nem lenne elég, a koronavírus-járvány az ellátási láncokat kezdte ki: nehezebb külföldről importálni papírt, máshol pedig a munkások nem jutnak el a gyárakba, vagy a faültetvényekre; tehát a kínálati oldal is gyengébb.

Mostanra már az USA-ban tonnánként 765 dollár a feldolgozott papír tonnánkénti ára, ám a gyártók újabb 10-20 dolláros emelést fontolgatnak a megnövekedett kiadásaik miatt. A tengerentúlon összesen két hónap volt, március és május között, amikor a kereslet csökkent, de 2020 júniusa óta folyamatosan nő, vele pedig az árak is.

Nem csak a papír

Ráadásul nemcsak a papír, de a fóliák, műanyag védőanyagok ára is emelkedik, amióta a kőolaj is egyre drágább, valamint szigorodtak a fenntarthatósági előírások is. De megváltoztak a fogyasztási szokások is. Jó példa erre - a Global Trade Magazine cikke szerint -, hogy a vendéglátás leállása miatt visszaesett az ömlesztett göngyöleg iránti kereslet, helyette az emberek a rendeléskor egyéni csomagolást kaptak, ami összességében nagyobb felhasználást jelent. Itt viszont nem tudott új utat találni magának a papír csomagolóanyag, mert az ételek - kivéve legfeljebb a pizzát - könnyen átfolynak rajta. Nem úgy a járványhelyzetben könnyebb fertőtlenítő a műanyagfelületek, ami sokaknak lett szempont.

Az EU műanyag csomagolási piaca mintegy 31 milliárd dollárt tesz ki (az IndexBox becslései szerint). Az Európai Unió legnagyobb műanyag csomagolási piacai közé tartozik Németország (4,8 milliárd dollár), Franciaország (4,7 milliárd dollár) és az Egyesült Királyság (4,2 milliárd dollár), amelyek együttesen a teljes piac 44 százalékát adják. Magyarország e tekintetben a vert mezőnyben van, nagyjából a hazai piac kielégítésére rendezkedett be, így 2018-banmindössze több mint 630 milliárd forintos forgalmat realizált, ami azóta tovább emelkedett.

Az elmúlt hetekben viszont a papír mellett a műanyagpiacon is nyersanyag hiány jelent meg. A polimerek ára meredeken emelkedett rekordmagas szintet elérve, ami pedig a környezetvédelmi szabályok EU-s szigorítása miatt csökkentette a gyártók árrését.

"Európában körülbelül 50 ezer kis és közepes műanyagfeldolgozó vállalat van, amelyeknek szembe kell nézniük a nyersanyaghiánnyal és a jelentős áremelkedésekkel, anélkül, hogy bármilyen tőkeáttételt alkalmazhatnának a multinacionális polimergyártókkal folytatott tárgyalásokon" - mondta Renato Zelcher, az EuPC elnöke ezzel kapcsolatban Packaging Europe-nak. "Ha a helyzet így folytatódik, akkor egyre több vállalatnak csökkentenie kell termelését, ami cserébe olyan műanyag termékek hiányához vezet, mint például az élelmiszer-csomagolás vagy az építőipar vagy az autóipar alkatrészei" - tette hozzá a szakértő.

Átalakuló piac a zavarosban

"Valamennyi csomagolóanyag-fajta tekintetében komoly áremelkedések következtek be az utóbbi hónapokban, és nemcsak drágulások, hanem sok esetben ellátási nehézségek is jelentkeztek" - közölte lapunk megkeresésére, a hazai helyzetet ismertetve Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára. Mint ismertette, egyes műanyagok típusok ára több mint megduplázódott, példaként említve a bioműanyagot amelyet nagyjából féléves előjegyzéssel lehet rendelni. Hasonló a helyzet az acéllemezekkel is.

"Az áremelkedések több tényező együttes hatásának köszönhetők. Az ellátási láncokban fennakadások vannak, a járványhelyzet miatt a termelés bizonytalanabbá, illetve drágábbá vált, a megkérdőjelezhető hasznosságú környezetvédelmi intézkedések és az erre való vállalati reagálások a pici viszonyokat megváltoztatták, vagy megváltoztatják a jövőben" - mondta, hozzátéve, hogy "ha a világ a műanyagot üldözni kezdi, akkor az alternatív (bár nem biztos hogy fentarthatóbb) megoldások iránti igény megnő, ami plusz kapacitásokat igényel, ezt pedig a piac önszabályozó módon beárazza".

Az Európai Unióban 2019. májusában döntöttek arról, hogy bizonyos egyszer használatos műanyagokat betiltanak, hogy a környezetet védjék. A jogszabály által korlátozott műanyagok az összes tengeri szemét 70 százalékát teszik ki, közéjük tartoznak az eldobható evőeszközök,  egyszer használatos tányérok, szívószálak, fülpiszkálók, léggömbök pálcikái, és oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak.

A magyar országgyűlés tavaly júliusban fogadta el az egyszer használatos műanyagok kivezetését célzó jogszabályt, 2021. július 1-től elvileg tilos lenne ezeket használni és árusítani. Közben viszont a nemzeti kormányok a csomagolóanyagokra is szigorításokat vezettek be, sok vállalat pedig önkorlátozásba kezdett, akár brandépítési célokból, akár azért, hogy előre alkalmazkodjanak az előírásokhoz. Itthon ráadásul az alapanyagok egy jó részét importálni is kell, ami az euróárfolyam függvényében még tovább drágíthatják a beszerzést. Sok élelmiszer esetében az ár 10 százalékánál is több lehet a csomagolás költsége.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!