Az euró jegyzése a hétfő esti 353,77 forintról 353,43 forintra csökkent kedd reggel fél nyolcra. A dollár jegyzése 297,03 forintról 296,97 forintra, a svájci franké pedig 323,41 forintról 322,76 forintra csökkent.

Pénzügyi elemzők körében kialakult konszenzus szerint kamatemelésről dönt keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, elsősorban a célszintet jelentősen meghaladó infláció és a vártnál erőteljesebb gazdasági növekedés miatt.

A jegybank alelnöke már május közepén jelezte egy pénzügyi konferencián, hogy "az alapkamat emelésének lehetőségét már a júniusi ülésen érdemes lesz mérlegelni". Elmondta, hogy a tartósan magas infláció kockázata március óta egyértelműen megnőtt, és a gazdaság teljes újranyitásával új szakaszába léphet a monetáris politika. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem árfolyamcélt, hanem inflációs célt követ és ennek függvényében alakítja monetáris politikáját.

Amennyiben az MNB monetáris tanácsa kedden kamatot emel, akkor az erősödő magyar gazdasági teljesítmény függvényében elsőként lép a monetáris szigorítás útjára az Európai Unióban.

A forint a kamatemelési kilátás függvényében a hét eleje óta erősödik, felfelé korrigálva az elmúlt heti nagy veszteségét.

A forint hétfőről keddre virradóra szerény nyereségre tett szert a főbb devizákkal szemben, a hétfő estihez képest kedd reggelre az euróval szemben 0,1 százalékos, a svájci frankkal szemben 0,2 százalékos, a dollárral szemben pedig 0,02 százalékos nyereséget ért el. A forint kedd reggeli jegyzésén a hétfő reggeli jegyzéshez képest az euróval szemben 0,6 százalékkal, a dollárral szemben 1,0 százalékkal, a svájci frankkal szemben pedig 0,7 százalékkal állt erősebben.

A forint a múlt héten nagyot gyengült a főbb devizákkal szemben, ami mögött a Fed szigorítás felé hajló monetáris jelzéseinek köszönhető dollárerősödés állt. A forint a dollárral szemben az elmúlt héten több mint négy százalékot, az euróval szemben több mint két százalékot, a svájci frankkal szemben pedig több mint másfél százalékot veszített.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!