Kedden folytatódott a jen immár 13 napja tartó töretlen gyengülése, az árfolyama átlépte a 128-at a dollárral szemben, és ezzel 20 éves mélypontra került. A japán deviza gyengülése már kezd olyan méreteket ölteni, hogy elemzők szerint az is kérdésessé válhat, a Bank of Japan jövő heti ülésén fenn tudja-e tartani az ultra laza monetáris politikát, amelyet gyakorlatilag ő talált fel évekkel a Fed és az Európai Központi Bank előtt.

A japán deviza újabb gyengülési hullámát erősítette a Tokyo Shoko Research által publikált felmérés, amely szerint a megkérdezett 5400 vállalat immár 40 százaléka nyilatkozta azt, hogy a jen gyengesége negatívan befolyásolja üzletüket - írta a Financial Times. Decemberben, 113 körüli dollár/jen keresztárfolyamnál még csak 29 százalékos volt ez az arány. A gyenge jenre elsősorban a textilipari, az élelmiszeripari és a bútoripari cégek panaszkodtak.

A lap által megkérdezett devizapiaci szakértők szerint azzal, hogy a dollár/jen árfolyam elérte a 128,25-ös szintet, szinte biztos, hogy a piac tesztelni fogja a 130-as szintet is a következő napokban. Már csak azért is, mert az elmúlt napokban a piaci szereplők meglehetősen kevés figyelmet fordítottak a japán hatóságok gyenge verbális intervenciós próbálkozásaira.

A Bank of Japan és a Pénzügyminisztérium munkatársainak szavai helyett a spekulánsok inkább a Fed egyre szigorodó retorikájára koncentrálnak, amely azt vetíti előre, hogy a két nagy gazdaságban a monetáris környezet tovább fog távolodni egymástól. Azaz Japánban marad az ultra laza politika, míg Amerikában egyre emelkednek a kamatok és szűkül a likviditás.

Kedden a jen esésére reagálva Shunichi Suzuki japán pénzügyminiszter a korábbiaknál minimálisan erőteljesebb hangnemet ütött meg, a mozgást, különösen annak folyamatosságát nem kívánatosnak nevezte. A jen április eleje óta gyakorlatilag minden egyes nap kivétel nélkül gyengült. Bár utalt arra, hogy az erősen külkereskedelem függő japán gazdaság számára a jen gyengülésének vannak pozitív hatásai is, azonban összességében a jelenlegi gazdasági környezetben negatív hatásait erősebbnek vélte és hangsúlyozta, éberen figyelik a devizapiaci fejleményeket.

Bár elképzelhető, hogy a közelgő G7, illetve G20 csúcson Harihudo Kuroda, a Bank of Japan elnöke kétoldalú tárgyalásokat követően kiad egy közleményt, amely átmenetileg megnyugtathatja a piacokat, azonban ennek hosszútávú hatása kétes - írja a lap kereskedőkre hivatkozva. Az ugyanis nem változtathat az alapvető fundamentális helyzeten, hogy a dollár mögött egy emelkedő kamatokkal megtámogatott szigorodó monetáris politika áll, míg Japánban továbbra is az ultra laza pénzpolitika marad, amivel egyre inkább elszakad a világ többi részétől.

A BoJ egyelőre a nyilatkozatok alapján nem aggódik, a nyilvános nyilatkozatok szintjén eddig üdvözölték a jen esését, mint az exportőröket segítő fejleményt. Elemzők szerint a 130-as szint a dollár/jen keresztárfolyamban lehet az a határ, ami már a kormány számára is kellemetlenné válhat annak gazdaságra gyakorolt negatív hatásai miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!