Egy dollár átlagosan 363,500 riálba került a Teheránban működő pénzváltó üzlet és a devizaárfolyamokat figyelő helyi honlapok adataiból. Iránban nagyon szigorúan szabályozott a valutakereskedelem a szankciók miatt, és a dollárt csak engedéllyel működő pénzváltók vásárolhatnak.

A riál több mint 40 százalékot veszített a dollárral szemben 2021 augusztusa óta, amikor az ultrakonzervatív klerikális Ebrahim Raiszi felesküdött Irán új elnökévé, és ígéretet tett a zavaros devizapiac szabályozására.

A riál árfolyamának zuhanására azért került sor, mert a rezsim igyekszik elfojtani a kormányellenes tüntetéseket, amelyek szeptember közepén kezdődtek a 22 éves Mahsza Amini halála miatt, miután letartóztatták, mert állítólag megsértette az ország iszlám öltözködési szabályait.

A leértékelődés részben annak tudható be, hogy nem történt előrelépés az iráni nukleáris megállapodás felélesztésében, amely a rezsim elleni szankciókat megszüntetné a nukleáris programjának visszafogására vonatkozó kötelezettségvállalásért cserébe – közölték iráni devizakereskedők a Bloomberggel.

A valuta a tőzsdéről történő erőteljes tőkekiáramlástól is szenved, mivel az irániak készpénzt keresnek, hogy devizát vásároljanak a gazdasági és politikai instabilitás elleni fedezetként. 

Pénteken a forint egy lendületesebb erősödés után 404,294-es árfolyamon zárt a dollárral szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!