A svájci gazdasági minisztérium államtitkára a Tages-Anzeiger című svájci lapnak ma azt hangsúlyozta, hogy az euróval szembeni árfolyamküszöböt a jelenlegi, szeptember eleje óta érvényes 1,20-ról legalább 1,30-ig, vagy 1,40-ig kellene emelni, mivel az jobban tükrözné a vásárlóerő paritásos megközelítés alapján adódó "fair" árfolyamot.

A sajtójelentésre a frank hirtelen mintegy 1 százalékot esett az euróval szemben 1,2340-ről 1,2420-ig (közel öt hónapja nem járt ezen a szinten), majd visszaerősödött 1,2350 fölé. Forintban ez a mozgás azt eredményezte, hogy a kurzus 238 közelében is megfordult.

Látványosan erősödött a forint is, az euró 296 alá esett, ami mással nemigen magyarázható, mint a frank hirtelen gyengülésével - vélekedett Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője.

Ígéretes is lehetne a frankárfolyam

Ha a forint az elmúlt napokban nem gyengült volna látványosan az euróhoz képest, és most is az egy hónappal ezelőtti, 277 forint körüli kurzus volna érvényes, akkor a fél 12-kor érvényes 1,2354-es EUR/CHF keresztárfolyam alig valamivel 224 forint feletti frankot jelentene. Sőt, a nyári, 265-270-nel számolva - ami megfigyelők szerint most is meglehetne, ha a kormányzati intézkedések (legfőképp a devizahitel-végtörlesztés hatásai és annak kapcsán befutott leminősítési figyelmeztetések) nem vitték volna újra a befektetői figyelem fókuszába Magyarországot - 214,50-218,50 között lehetne a kurzus. Utóbbi technikai szempontból volna igen kedvező, hiszen amint arról beszámoltunk, a svájci deviza hosszabb távú emelkedő trendjének a megfordulására első körben akkor lehetne számítani, ha legalább 220, vagy inkább ez alatti zárást tudna produkálni az árfolyam.

Visszatérve az EUR/CHF-re, az árfolyam jelenleg a technikai elemzés szerint kiemelten fontos 200 napos mozgóátlag körül jár. Amennyiben ezen sikeresen átjut felfelé a kurzus, akkor trendfordulóról beszélhetünk és akár továbi jelentős frankgyengülés is megindulhat. Ennek forintban mért hatását azonban az EUR/HUF kurzusa limitálja.

Reméljük, hogy megússzuk

E téren Kolba Miklós rövid távon arra számít, hogy 295-300 között marad majd az árfolyam: az alsó szintet alulmúló jegyzés szerinte nem indokolt, míg a felső határon az euróeladók fogják meg a jegyzést. A forintesés elkerüléséhez az is kell persze, hogy megússzuk a leminősítést és Magyarország újra kikerüljön a piacok érdeklődésének homlokteréből. Mindenesetre egyelőre nagyon kell figyelni arra, milyen kommentárok jelennek meg a magyar gazdasággal és a hitelbesorolásunkkal kapcsolatban - hívta fel a figyelmet az ING szakértője.

Mire készülhet az SNB?

A svájci jegybank devizatartalékai 282,4 milliárd frankra (305 milliárd dollár) emelkedtek szeptember végére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) stadardjai szerint készült kalkuláció alapján - idézte a Bloomberg az SNB közleményét. Egy hónappal korábban még csupán 253,4 milliárd svájci franknyi deviza porosodott a bank széfjében. Miután Philipp Hildebrand, a bank elnöke szeptemberben bejelentette, hogy bármeddig hajlandóak elmenni az 1,20 EUR/CHF árfolyam védelme érdekében, jelentős frankeladásokkal kényszerült az SNB. Elemzők úgy vélik, ha a következő hetekben súlyosbodik az eurózóna adósságválsága, akkor újabb óriási összegű devizavásárlásokba kezdhet a bank.

Nem mindenki véli úgy, hogy túlzott összegekkel gyengítette volna eddig az SNB a frankot. Vannak olyan vélekedések a piacon, amelyek szerint miután a svájci jegybank eddig nem költött sokat az 1,20-as szint védelmére, miért ne emelhetné magasabbra is ezt a limitet - idézi a Wall Street Journal a BNP Paribas szakértőjét.

Mint ismert, az elmúlt hetekben többször is felmerült piaci pletyka azzal kapcsolatban, hogy a svájci jegybank feljebb tolja majd az árfolyamküszöböt, de ezt a szóbeszédet nem támasztotta alá lépéseivel a jegybank. (Igaz, annak idején az 1,20 bejelentésével is sikerült meglepnie a piacokat.)

Legutóbb az SNB egyik tanácsadója nyilatkozta azt, hogy lehetséges, hogy a monetáris politika döntéshozói hamarosan felemelik a euró/svájcifrank árfolyamlimitet 1,25-re. Ernst Baltensperger hozzátette: minden fundamentális adat az 1,30-1,40 között sávba mutat. Ugyanezt az az árfolyamsávot említette a német Capital folyóirat online kiadása is, mint a vásárlóerő-paritáson számolt reális kurzust.A kormányzattól érkezett friss jelzés ismét táptalajt adhat ezeknek a pletykáknak, amely hullámszerűen újból és újból gyengülési hullámokat indíthat el a frank piacán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!