Jelentősen emelkedhet az európai bankrészvények árfolyama az idén az ECB likviditási tenderének második körét követően - vélik a Bloomberg által megkérdezett szakértők. A legnagyobb nyerők talán az olasz pénzintézetek papírjai lehetnek - mondta Nicolas Walewski, az Alken Asset Management szakértője a Bloomberg hírügynökségnek. Mások francia bankpapírokat részesítenének előnyben, mint például a BNP Paribas-t.

Walewski szerint az ECB elnöke, Mario Draghi megmutatta a piacnak, hajlandó annyi pénzt pumpálni az európai bankszektorba, amennyi csak szükséges. Az európai közösségben hatalmas elkötelezettség az eurózóna egybentartására, s ezt az angolszász befektetői világ egyelőre nem nagyon fogja fel - mondta. Az európai bankok először decemberben jutottak 489 milliárd eurónyi friss, egyszázalékos kamat mellett nyújtott 3 éves lejáratú hitelhez, majd tegnap újabb, 529,5 milliárd eurónyi tőke érkezett  bankrendszerbe hasonló kondíciók mellett a hosszú távú refinanszírozási program (LTRO) keretében.

A Bloomberg Europe Banks and Financials Index a november végén beállított kétéves mélypontról az intézkedések hatására 34 százalékkal emelkedett, ez a legnagyobb három hónapos rallyt jelenti a 2009 tavaszi időszakot követően.

Az olaszok lehetnek a nyerők

Az olasz bankok futnak a legnagyobb tőkeáttétellel a piacon, s ezért az ő részvényeik lehetnek a legjobb eszközök arra, hogy az LTRO kedvező hatásait meglovagoljuk - mondta Walewski, aki masszívan vásárolta idén a bankrészvényeket. Az olasz bankokért eddig bagóért lehetett hozzájutni  - vélte a portfólióiban Unicredit részvényeket is tartó szakember, aki szerint sok részvényben idén még benne lehet a duplázás lehetősége is.

Az európai bankrészvények 41 százalékkal állnak jelenleg is alacsonyabb árfolyamon, mint tavaly év elején, miután a befektetők elfordultak tőlük a görög pénzügyi válság miatti fertőzés veszélyétől tartva. Tavaly november végén a szektor képviselőit nagyjából könyv szerinti értékük felén lehetett megvásárolni a tőzsdén.

Nagy még bennük a lehetőség?

Az elmúlt hónapokban bemutatott emelkedés ellenére a bankszektor még mindig a leginkább alulértékelt a piacon - mondta Yohan Salleron, a párizsi székhelyű Mandarine Valeur Fund szakértője. Ő BNP Paribas és Intesa Sanpaolo részvényeket tart portfólióiban. Utóbbit erős mérlege, a hazai piacon lévő lakossági bankpiacon lévő dominanciája teszi még vonzóbbá - mondta. Szerinte a bank papírjainak reálisan egy részvényre jutó könyv szerinti értékének 1,2-szeresén kéne forognia, nem pedig a jelenlegi árazás alapján számolt 0,7-0,8-as mutató mellett. Így számításai szerint még jó 50 százalékos felértékelődési potenciál lehet benne a részvényben.

A szakértő portfóliójának teljesítménye igen impresszív volt az év eleje óta, jelentősen túlteljesítette a hozzá hasonló alapok 90 százalékát. Ez azonban még mindig sovány vigasz az elmúlt 12 hónap mínusz 13,8 százalékos hozamához képest, ezt az okozta, hogy túl korán vettek bele a bankrészvényekbe. Hibáztunk, túlságosan alábecsültük az európai adósságválság hatásait, s a görög fertőzés veszélyét - fogalmazott.

Persze nem ők voltak az egyetlenek, akik elkövették ezt a hibát. David Herro, az amerikai Oakmark International Fund alapkezelője, akit a befektetési alapokat elemző Morningstar Inc. az évtized alapkezelőjének választott, tavaly alulteljesítette az általa kezelt alapokhoz hasonló konstrukciók 56 százalékát, jórészt a Credit Suisse és az Intesa Sanpaolo és BNP Paribas részvények mélyrepülése miatt.

Az ECB stabilizálta az európai bankrendszert, s ezzel rövidtávon bármilyen bankcsőd veszélye lekerült a napirendről - mondta Olgerd Eichler, a MainFirts Top European Ideas Fund frankfurti menedzsere. Hosszabb távon azonban ahhoz, hogy tényleg jól szerepeljen a szektor, a gazdasági növekedésnek is illene beindulnia.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!