Az eurót a kedd esti 397-398-as szintek után szerda reggel háromnegyed nyolckor 397,4 forinton jegyezték, a dollár jegyzése 387,9 forintról 388,9 forintra erősödött, a svájci franké pedig 407 forintról ment lejjebb 407,8 forintra.

A forint kedden hirtelen gyengült arra a hírre, hogy leállt az olajszállítás a Barátság kőolajvezetéken: 0,6 százalékkal az euró, 0,2 százalékkal a dollár és 0,5 százalékkal a svájci frank ellenében.

Tegnap ugyanis kiderült, hogy elakadtak a kőolajszállítások a Barátság (Drúzsba) kőolajvezeték déli szárnyán, amely Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot látja el orosz olajjal - adta hírül a Bloomberg. A baljóslatú helyzet augusztus első napjaiban alakult ki, miután gondok adódtak az ukrajnai tranzitdíj kifizetésével - számolt be az orosz Transznyefty PJSC vezetéküzemeltető vállalat.

A hírre tempósan emelkedni kezdett az olaj világpiaci ára: a londoni Brent több mint egy százalékkal, hordónként 98 dollárra drágult. Az olajpiaci kereskedők ugyanis azonnal átlátták, hogy ha a  gázellátás után az olajszállítások is akadozni kezdenek, akkor tovább mélyülhet Európa energiaválsága. A Brent szerda reggel 95,8 dollárnál járt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!