Nagyon úgy tűnik, hogy a feltörekvő piaci befektetőknek még további szenvedésre kell felkészülniük, mielőtt a dolgok javulni kezdenének - írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg. Ennek egyik jele, hogy a legfontosabb feltörekvő piaci részvényeket követő MSCI Emerging Markets index múltbeli nyereségekkel számolt P/E (árfolyam/nyereség) hányadosa most már magasabb, mint a várt profitokból számolt.

A kamatemelkedés és az erős dollár egyszerre üt

Ez azt jelenti, hogy a piaci szakértők szerint a cégek nyeresége gyorsabb ütemben fog majd a jövőben csökkenni, mint tette azt eddig. Quijano-Evans, a londoni Gemcorp Capital Management vezető közgazdásza szerint a várakozások egyszerűen azt tükrözik, hogy a hozamok nagyon gyorsan emelkedtek egy olyan időszakban, amikor a globális recessziótól való félelem amúgy is aggasztja a befektetőket. Ahhoz, hogy a piac ismét hinni tudjon a cégek nyereségének növekedésében, a Fednek fel kéne egy kicsit adnia szigorúságából és az amerikai dollár erősödésének is vége kéne szakadnia.

Normális időkben egyébként az előretekintő P/E hányados magasabb, mint a múltbeli profitokkal számolt. Ennek oka, hogy a piac rendszerint a vállalati profitok növekedésével számol - írja az összefoglaló. A feltörekvő országok nagy cégeinek nyereségére vonatkozó előrejelzéseiket idén átlagosan 16 százalékkal csökkentették az elemzők, úgy hogy a friss adatok azt mutatják, eddig mindösszesen 3,8 százalékos volt a mínusz. Ezzel a visszatekintő nyereségekkel számolt P/E hányados 9,55-re zuhant, a várt profitokkal kalkulált pedig 10,1 re.

Az nem is csoda hiszen a cégek marzsai több oldalról is nyomás alá kerültek. Sújtja őket a gyengülő globális kereslet és az infláció, amely jelentősen növeli költségeiket miközben egyre kevésbé tudják ezt vevőinkre áthárítani.

Utoljára a 2008-as válságban volt ilyen

Az MSCI Emerging Markets index 31 százalékot esett eddig idén, ezzel jelentősen alul teljesítette fejlett piaci változatát. Ez utóbbi csak 18 százalékot veszített értékéből. A Bloomberg szerint az indexben szereplő összesen 1193 cégből eddig 687 tette közzé aktuális negyedéves gyorsjelentését, ezek 46 százaléka csalódást keltő adatokkal. Andrew Garthwaite, a Credit Suisse Group AG stratégája szerint ahhoz, hogy a nyereségvárakozások emelkedésnek induljanak, az kellene hogy megálljon az amerikai dollár erősödése. A globális feltörekvő piaci alapok jellemzően akkor teljesítenek jól, amikor a dollár gyengül - tette hozzá.

A múltbeli és a jövőbeni eredményekkel számoló P/E hányados arányában a mostanihoz hasonló fordulatot utoljára 2008 októberében lehetett tapasztalni. Akkor öt hónapot kellett várni arra, hogy meginduljon az emelkedés a fejlett és a feltörekvő részvénypiacokon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!