A drasztikus árfolyamesés a kínai "szárazföldi" tőzsdéken lassan kifutja magát - véli Mark Möbius a Templeton Emerging Markets Group vezérigazgatója, ismert tőzsdei szakember. A héten a kínai részvénypiac már eljutott a kapituláció közeli ponthoz - írta Möbius tegnapi blogposztjában. A kapituláció a tőkepiacon rendszerint azt jelenti, hogy a befektetői hangulat az egyik irányban már olyan szélsőséget ér el, hogy nagyon valószínű az addigi folyamatok megfordulása - magyarázza a bejegyzést a CNBC.com.

Hamarosan láthatunk egy rövid távú jelentősebb megugrást, s ebben a megugrásban sok olyan befektető, aki eddig nem szállt ki a részvényekből, majd ki akar szállni. Ez ahhoz vezethet, hogy a piac egy jelentős ideig oldalazni fog, s ezután lassan magához tér, a mostani árazások ugyanis már jók - véli a szakember.

A piac a jelek szerint hallgatott Möbius a csütörtöki 5,8 százalékos emelkedést követően posztolt véleményére. A pénteki kereskedésben a Shanghai Composite Index már 4,5 százalékkal zárt magasabban. Persze ebben az emelkedésben a kommentárok szerint megint csak szerepet játszott az áresést fékezni és megfordítani kívánó kormányzat. Ezúttal a kínai miniszterelnök nyugtatta a kedélyeket azzal, hogy úgy nyilatkozott, a kínai gazdaság stabilizálódik.

Möbius elmondása szerint aktívan tanulmányozzák a piacot, van-e olyan célpont, amelyet érdemes lehet vásárolni. Szerinte jónéhány részvény esetében már közel ez az árfolyam, de azért úgy gondolja, elképzelhető, hogy az igazi mélypontját még nem érte el a piac.

A jó hír - írja - hogy a piaci tanulmányaink alapján a hasonló jellegű medvepiacok nem tartanak sokáig. Ráadásul amikor ebből talpra áll a piac, az emelkedés mértéke százalékosan általában nagyobb, mint az esésé volt - tette hozzá. A közel egy hónapja tartó esés a kínai piacon Möbius szerint egészséges korrekciónak tekinthető, s az előtte kialakult túlságosan is euforikus hangulat következménye.

Osztja a többi témában megszólaló külföldi szakértő véleményét, hogy az esés mértéke kisebb lett volna, ha a kormányzat nem akarja azt úton-útfélen megakadályozni, s hagyja, hogy a piaci folyamatok természetes módon kifussák magukat.

Hosszabb távon optimista, mint írja, a kínai gazdaság kedvező ütemben növekszik, s ez egy fontos piac, ahol jelen szeretnénk lenni. Lehet, hogy a múltban tapasztalt éves szinten 10 százalékos növekedési ütem már a múlté, azonban Kína még mindig egy nagy és gyors ütemben növekvő gazdaság - véli Möbius.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!