A határidős indexjegyzések alapján a főbb piacok, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,4-0,6 százalék indexemelkedéssel kezdhetik a kereskedést.

Az indexemelkedésnek az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon történt előrelépés adott lendületet hétfőn. A Wall Street Journal jelentése szerint Kína ajánlatot tett egyes amerikai importcikkek, közöttük autók és mezőgazdasági termékek vámjának csökkentésére.

Pénteken az európai tőzsdék túlnyomó többsége nyereséggel fejezte be a kereskedést. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,36 és 0,39 százalék nyereséggel végeztek pénteken, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,42 százalékkal emelkedett. London 0,46 százalékkal, Frankfurt 0,75 százalékkal, Párizs pedig 0,47 százalékkal zárt magasabban. Milánóban 0,17 százalékkal erősödött, Madridban viszont 0,11 százalékkal gyengült zárásra a tőzsdeindex.

Az olajár hétfőn emelkedett. Az európai kereskedés kezdete előtt a Brent hordónként 65,27 dolláron 0,31 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben, a WTI pedig 0,30 százalékkal 55,97 dollárra emelkedett. Az OPEC termelése tavaly november óta napi 1,5 millió hordóval csökkent a Barclays bank kimutatása szerint. A Reuters hírügynökség olajpiaci felmérésében pedig a szervezet exportja négy éves mélypontot ért el februárban.

Az euró jegyzése 0,11 százalékkal áll alacsonyabban 1,1361 dolláron, az arany ára 0,35 százalékkal unciánként 1294,65 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!