A Tesco részvények 45 százalékot veszítettek eddig idén értékükből, miután a cég már négy profit warningot is kiadott. Legutóbb múlt hét hétfőn figyelmeztette a cég részvényeseit, hogy első féléves gyorsjelentésben a reálisnál 250 millió fonttal magasabb nyereség szerepelt.

Buffett befektető cége, a Berkshire Hathaway a Tesco harmadik legnagyobb részvényese - emlékeztet a The Guardian című lap. 4,1 százalékos tulajdonrészének értéke mintegy 465 millió dollárral csökkent az idén.

Az omahai bölcs először 2006-ban vásárolt a brit áruházlánc részvényeiből, a cég akkor még intenzív terjeszkedési fázisban volt, nem csak az Egyesült Királyságban, de a nemzetközi piacokon is, s akkor tervezte új amerikai láncának megnyitását, s azóta is folyamatosan növelte részesdését. Azóta a Tesco az amerikai Fresh & Easy áruházlánc bezárására kényszerült, s mintegy 1,8 milliárd fontnyi veszteség leírására kényszerült az amerikai kaland miatt.

Buffett az első profit warningok megjelenése után tántoríthatatlan maradt, szokásához híven kitartóan vásárolta a Tesco részvényeket, míg a többi befektető eladta azokat. Ezzel részesdését sikerült 5 százalék fölé növelnie. Az elmúlt évben a Tesco részvények voltak a Berkshire 15 legfontosabb befektetése közül az egyedüliek, amelyen bukott a befektetőcég.

A brit pénzügyi felügyelet a múlt héten széleskörű vizsgálatot indított a Tesco botránnyal kapcsolatban.

A lap emlékeztet arra, hogy Neil Woodford a neves brit alapkezelő a múlt héten úgy vélte, nagyon sok időnek kell még ahhoz eltelnie, amíg bármelyik brit élelmiszer kereskedelmi lánc részvényeibe érdemes lesz újra befektetni. Ő még 2012-ben az első Tesco profit warning kiadását követően eladta a teljes Tesco részvénycsomagját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!