A részvénypiac forgalma 73,82 milliárd forint volt, a múlt heti 55,26 milliárd forint után. A vezető részvények emelkedtek a héten. Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában kiemelte, a hazai tőzsdeindex remek hetet zárt, pénteken megközelítette a 49 000 pontot, és 48 845,84 ponton fejezte be a kereskedést.

Az OTP részvénye szintén új csúcson járt a héten, elérve a 17 ezer pontos álomhatárt is, ott azonban megjelentek a profitrealizálók, és némi negatív korrekció indult.

A hét második felére erősödött a Mol árfolyama is, amely megközelítette a 2450 forintos ellenállási szintet.

A Richter jegyzése visszakapaszkodott a 8000 forintos szint fölé.

A Magyar Telekom részvénye pedig 420 forint fölé került a csütörtöki aukciót követően. A Magyar Telekom a részvényvisszavásárlási aukción a korábban bejelentett maximális 10,2 milliárd forint értékben fogadott el eladási ajánlatokat. A társaság 23 794 792 darab Magyar Telekom törzsrészvény visszavásárlására kötött ügyleteket, darabonként 429 forintos átlagáron. Az elfogadott legmagasabb árszint részvényenként 439 forint volt, amelyen arányos allokációra került sor. Az ügyletek teljesítését követően a társaság tulajdonában lévő saját részvények száma 45 777 539 darabra változott.

A Richter még keresi a felvásárlási lehetőségeket, a Mol már talált egyet

Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója egy lapinterjúban kifejtette, a társaság folyamatosan keresi az akvizíciós lehetőségeket, a nőgyógyászati termékszegmensben piacvezető szerepre törnek Európában. A tervek szerint 2028-ra az alaptevékenység 2 milliárd eurós árbevételt hozhat. A forint erősödése kedvezőtlen az exportbevétel szempontjából, de emiatt az idei éves tervszámokat nem módosítják, euróban továbbra is 5 százalékos bevételnövekedést várnak évente - írták Equilor Befektetési Zrt. elemzők heti összefoglalójukban az MTI szerint.

A Mol megvásárol 120 töltőállomást Szlovéniában az OMV-től. Az OMV-nek a második legnagyobb hálózata volt Szlovéniában, és ennek 7,75 százaléka az INA tulajdonában állt, még az akvizíció előtt. A Molnak 1941 töltőállomása volt az első negyedév végén, így jelentősen nő a fogyasztói szolgáltatások divízió, amely a Mol eredménynövekedésének egyik legerősebb motorja.

Szigorítás jöhet

Arról is beszámoltak, hogy szerdán Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy konferencián elmondta, fokozatosan kell normalizálni a hazai monetáris politikát. Az ultralaza monetáris politika időszaka az erősödő inflációs folyamatok miatt globálisan véget ért. Az idei évi gazdasági növekedés több mint 6 százalékos, míg az infláció 4 százalék feletti lehet, a tartós inflációs kockázatok is emelkedtek.

A júniusban várható kamatemeléssel monetáris szigorítási ciklus kezdődhet, ezt Matolcsy György jegybankelnök is megerősítette egy másik konferencián.

Orbán Viktor miniszterelnök a reményét fejezte ki, hogy a jegybank óvatos és mérsékelt monetáris szigorítást hajt végre, és jelentős adóvisszatérítést jelentett be 2022. év elejére a gyermeket nevelő családok számára, amennyiben a gazdasági növekedés eléri az 5,5 százalékot.

A bejelentések erősítették a forintot

Az Equilor Befektetési Zrt. szerint az üzenetek összességében forinterősítő hatásúak voltak, különösen Virág Barnabás és Matolcsy György szavaira reagált a devizapiac.

A héten a Magyar Telekom árfolyama 4,06 százalékkal emelkedett, 422,5 forinton zárt pénteken, heti forgalma több mint 1,53 milliárd forint volt.

Az OTP 1,66 százalékkal erősödött, 16 560 forinton zárt pénteken, heti forgalma 48,53 milliárd forintot tett ki.

A Mol árfolyama 0,74 százalékkal nőtt, 2438 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 11,79 milliárd forintot.

A Richter árfolyama 0,42 százalékkal emelkedett, 8275 forinton fejezte be a hetet, forgalma meghaladta a 9,5 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3712,42 ponton zárt, ami 0,56 százalékkal, 20,73 ponttal alacsonyabb a múlt heti értékénél.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!