A héten érkezik a részvénypiac néhány legnagyobb technológiai és növekedésorientált vállalatának gyorsjelentése. Ez fontos teszt lehet a tőzsdéknek, ahol a héten a kamatcsökkentési várakozások gyengülése miatt amúgy is korrekció indult.

A Tesla, a Meta Platformsra átkeresztelt Facebook, a Google-anyavállalat Alphabet és a Microsoft egyaránt jövő héten teszi negyedéves adatait. Mind a négy tagja a „Csodálatos Hetek”, az amerikai tőzsde legnagyobb kapitalizációjával rendelkező cégei csoportjának. Jórészt ezek árfolyamának menetelése hajtotta az elmúlt másfél évben az S&P 500-as index 40 százalékot meghaladó emelkedését.

Ezen cégek teljesítményét fontos lakmuszpapírnak tekintik a befektetők, mivel domináns pozíciót foglalnak el iparágaik élén. Eközben az indexek kosarában betöltött nagy súlyuk miatt részvényeik árfolyammozgása túl nagy befolyást gyakorol az olyan irányadónak tekintett indexekre, mint az S&P 500. Bár a piac idei menetelése szélesebb körű lett, az úgynevezett „megacap” részvények továbbra is a portfóliók alapkövei maradtak. A Bank of America legutóbbi alapkezelői felmérésében az szakértők ismét ezen részvények tartását említették annak a pozíciónak, amelyet a legtöbb befektető felvesz.

Nem véletlen tehát hogy ezen cégek gyorsjelentéseit kiemelt figyelem övezi. Különösen most, hogy megindult a várva várt korrekció. Az elmúlt 3 hétben az S&P 500-as index több, mint 5 százalékot értékéből, ezzel felére csökkentette idei nyereségét. A romló piaci hangulatért elsősorban az felel, hogy az infláció a korábban vártnál tartósabbnak bizonyul, s emiatt a befektetők egy kevesebb kamatcsökkentést várnak a Fedtől. Erről bővebben itt írtunk.

De persze szerepet játszott a korrekcióban az is, hogy a tőzsdén hónapok óta tartó emelkedés drágává tette az indexet historikus összehasonlításban is. Mindezt egy olyan időszakban, amikor az emelkedő államkötvényhozamok nyomást gyakorolnak a részvények értékelésére. Ha erre ráadásul még a vállalati eredmények sem képesek hozni a vártat, az újabb olaj lehet a tűzre.

A Csodálatos Hetek részvényeinek teljesítménye egyébként idén már elvált egymástól. A Tesla, amely kedden számol be eredményeiről, 2024-ben már túl van egy 40 százalékos zuhanáson elektromos járművek piacaival, illetve az ezen a cég piaci részesdésével kapcsolatos aggodalmaknak köszönhetően.

A Meta Platforms, amely ezzel szemben idén 40 százalékot meghaladó mértékben drágult, szerdán teszik közzé adatait. Az Alphabet és a Microsoft csütörtökön, ez utóbbi két részvény idei nyeresége 12, illetve 7,5 százalék. Az idén a mesterséges intelligenciák működtetéséhez szükséges chipek iránti őrületnek köszönhetően 70 százalékkal emelkedő Nvidia majd csak május 22-én teszi közzé adatait, részvényei azonban megszenvedték a pénteken beinduló eladási hullámot a tech részvények piacán, 10 százalékot estek.

A hét „csodálatosból” hat - a Tesla kivételével - várhatóan együttesen 42,1 százalékos nyereségnövekedést ér el az első negyedévben a UBS stratégáinak előrejelzése szerint. Eközben viszont a JPMorgan elemzői szerint ezeket leszámítva az S&P 500 kosarában szereplő cégek összesített profitja az előző négy negyedévben csökkent éves összehasonlításban, ami erősen jelzi a csoport fontosságát a piac számára. A nagyokat is számolva viszont az LSEG konszenzusa szerint 9 százalékos lehetett az összesített profitnövekedés, ha ez bejön, akkor az talán támaszt adhat a piacnak. – írta a Reuters.

 

Erre szükség is lehet, hiszen a korrekció ellenére még mindig 20 körüli az index árfolyam/nyereség (P/E) hányadosa, ami jóval a 15 körüli historikus átlag felett van.

Van még tere a korrekciónak az S&P 500-as indexben
Van még tere a korrekciónak az S&P 500-as indexben
Kép: stooq.com, economx

 

Az S&P 500-as index grafikonján mindenesetre az elmúlt hetek korrekcióját követően még bőven van tér lefelé. A legfontosabb támasz a 2022 októberében elindult trend szempontjából a mostaninál jóval lejjebb, 4680 pont körül, a január elején beállított lokális mélypont szintjén található. Ezt a szintet nem szabad lefelé áttörnie szignifikánsan az indexnek ahhoz, hogy a ciklikus emelkedő trend életben maradjon. Márpedig ez egyelőre igen messze, több mint 6 százalékkal pénteki záróértéke alatt található.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!