A Google tulajdonosa, az Alphabet Inc. azzal fenyegetőzik, hogy blokkolja a kereső site-ot Ausztráliában, ha a canberrai kormány nem tesz le arról a tervéről, hogy fizetésre kényszerítse a Google-t és a Facebookot az oldalaikon megjelenő helyi tartalmakért - jelentette a Reuters. A cég szerint a Google 19 millió ausztrál felhasználója egy napon arra ébredhet, hogy lebutított keresési képességű szolgáltatást kap, valamint a YouTube-ja is rosszabb lesz, ha bevezetik a tartalmak kódolását.

Ausztráliában folyamatban van egy törvény elfogadása, amely arra kötelezné a technológiai óriásokat, hogy állapodjanak meg a helyi tartalomszolgáltatókkal egy díjazásról a keresési találataik között vagy a hírfolyamaikban megjelenő tartalmaikért. Ha a felek nem tudnának megegyezni, akkor a kormány jelölne ki közvetítőt a vita rendezésére. Az Alphabet szerint ez kezelhetetlen pénzügyi és üzemeltetési kockázatot okozna a cégnek, miután nem tudná, mikor mennyit kell fizetnie a partnereinek.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök nem maradt adós a válasszal, kijelentette, hogy országa maga határozza meg a saját szabályait, amelyek alapján eldől mit lehet csinálni Ausztráliában és mit nem. A tervet egyébként azt követően jelentették be, hogy egy vizsgálat azt találta, hogy a Google-nek, a Facebooknak és társaiknak olyan nagy befolyásuk van a médiaiparra, hogy az már veszélyezteti az emberek szabad tájékozódását, a demokrácia egyik alapfeltételét. Az amerikai kormány is beszállt a vitába, azzal a javaslattal, hogy ejtsék a kötelező fizetés tervét, és helyette tegyék önkéntessé az ilyen megállapodásokat.

A kérdéses egyezség egyébként nem példa nélküli. A Google Franciaországban megállapodásra jutott néhány sajtóorgánummal, hogy három éven át 1,3 milliárd dollárt fizet támogatásként nekik, miután jól keres azokon a hirdetéseken, amelyeket a tartalmaik mellett értékesít.