Az elhúzódó pandémia ellenére az eredetileg tervezett intenzitással folytatódott tavaly a Magyar Telekom vezetékes hálózatfejlesztése. Egy év alatt 401 ezer új elérési pontot fedett le gigabit-képes optikával a szolgáltató. Ez az éves fejlesztési volumen a Magyar Telekom számára is rekord, emellett nemcsak hazánkban egyedülálló, de a Deutsche Telekom Csoporton belül is kiemelkedő teljesítményt képvisel - derül ki a vállalat közleményéből.

A korábbi évekhez hasonlóan most is egyaránt voltak városi és kistelepülési helyszínei a korszerű, időtálló, optikai technológiával megvalósuló fejlesztéseknek. 

Budapesten és megyeszékhelyeken 156 ezer, kistelepüléseken pedig 169 ezer új optikai elérési pont létesült. Fontos szempont volt a korszerű infrastruktúrával kevésbé ellátott észak-keleti országrész fejlesztése, itt (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, részben Pest megyében) 100 ezer új optikai elérési pontot építettek ki.

Jelenleg összesen 1150 településen van jelen a Telekom. Ebből 820 településen 80 százalék feletti arányú az optikai lefedettség.

A fejlesztések emellett a kábelhálózatot is érintették

Tavaly 40 ezer elérési ponton tette gigabit-képessé meglévő kábelhálózatát a telekommunikációs vállalat.

„A világjárvány a tavalyi évben is meghatározó volt, de a munkaerőhiány és a szállítási láncok nehézségei ellenére sikerült a nagyszabású fejlesztési terveinket megvalósítani. Így ma már több mint 3 millió otthon és vállalkozás számára kínálunk gigabites sebességet, azaz saját hálózatunk 69 százalékán már elérhető a gigabites képesség. Több mint egymillió ügyfelünk kapcsolódik gigabit-képes vezetékes hálózatunkhoz" - mondta Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese.

A hálózatfejlesztés mellett a korszerűsítés jegyében 2021-ben 100 településen kapcsolta le a Telekom a régebbi technológiát képviselő rézhálózatát. A rézhálózat kiváltása következtében kevesebb a műszakihiba- lehetőség, illetve a kikapcsolt rezes berendezések révén a kisebb energiafelhasználással zöldebbé vált a működés - írják.