Az amatőr űrhajósokból álló négyes, élén a Shift4 Payments pénzügyi szolgáltató cég amerikai alapítójával és vezérigazgatójával, Jared Isaacmannel, nem sokkal napnyugta előtt szállt fel a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból. A SpaceX webes közvetítése a startról azt mutatta, hogy a 38 éves Isaacman és társai - az 51 éves Sian Proctor, a 29 éves Hayley Arceneaux és a 42 éves Chris Sembroski - a Resilience névre keresztelt, fehéren csillogó SpaceX Crew Dragon kapszulájuk nyomás alatt álló kabinjába szíjazva, sisakos, fekete-fehér repülőruhában ültek be.

A hüvelykujjakat mutogatták, amikor a kapszula a SpaceX egyik újrafelhasználható, kétfokozatú Falcon 9 rakétájának tetején ülve felszállt. A Crew Dragon, amelyet a szokásos dokkolónyílás helyett egy speciális megfigyelő kupolával láttak el, csaknem 10 perccel az este 8 órás felbocsátás után érte el a pályát - írja a Reuters.

A rakéta első fokozatú gyorsítórakétája, miután levált az űrhajó felső feléről, visszarepült a Földre, és biztonságosan földet ért az Atlanti-óceánban úszó leszálló platformon, a szeszélyes "Csak olvasd el az utasításokat!" nevű drónhajón.

A SpaceX küldetésirányító központjában hallható éljenzés közepette, amikor az űrhajó közel 200 km magasra emelkedett a Föld fölé, Isaacman felolvasott egy nyilatkozatot, amelyben köszönetet mondott azoknak, akik lehetővé tették az utazást "egy izgalmas és feltáratlan határvidékre, ahová kevesen jutottak el korábban, de sokan jönnek majd még".

A kapszula három órán belül elérte végső utazó pályamagasságát, amely alig több mint 585 kilométert jelent - a SpaceX szerint ez magasabb pálya, mint ahol a Nemzetközi Űrállomás vagy a Hubble űrteleszkóp repül, vagy ahova a NASA Apollo-holdprogramjának 1972-es befejezése óta ember eljutott.

Ebben a magasságban a Crew Dragon 90 percenként egyszer kerülte meg a Földet mintegy 17 000 mérföld/órás (27 360 km/h) sebességgel, vagyis a hangsebesség nagyjából 22-szeresével.

A repülés, amely az első legénységgel, hivatásos űrhajósok nélkül, Föld körüli pályára állított küldetést jelenti, várhatóan körülbelül három napig fog tartani a starttól az Atlanti-óceánba való visszaérkezésig - közölték a küldetés illetékesei.

Isaacman egy meg nem nevezett összeget fizetett a szintén milliárdos SpaceX-alapító Elon Musknak, hogy részt vehessenek az űrutazáson. A Time magazin 200 millió dollárra taksálta a négy jegy árát.

A SpaceX riválisai, a Virgin Galactic Holdings és a Blue Origin idén nyáron nyitotta meg saját űrturizmusra épülő szolgáltatását, amelynek alapító vezetői, Richard Branson és Jeff Bezos milliárdosok is részt vesznek az utazásban.