A jókora prágai Strahov stadiont sportlétesítményből valami egészen mássá, nevezetesen startup vállalatok inkubátorházává és tesztközponttá alakíthatják át - derül ki a Radio Praha tudósításából. A cseh főváros önkormányzata és a Cseh Műszaki Egyetem hamarosan aláírhatja az erről szóló szándéknyilatkozatot.

Ennek alapján aztán elkezdődhet a létesítmény 485 millió eurós (198 milliárd forint, amiből egy új Puskás stadiont is fel lehetne húzni) felújítása és gyökeres átalakítása. A tervezésben a helyhatóság és az egyetem mellett a felsőoktatási intézmény diákönkormányzata is részt vesz. Elsőként a sportriporterek boxait vehetik birtokba a startup cégek.

High-tech technológia

Az új hasznosításban részt vevő egyik partner vállalat a 3D nyomtatókat gyártó Prusa Research. Ezzel a céggel együttműködésben tesztlaboratóriumot hoznak létre. Ezt követheti a rekonstrukció második része, amely a teljes építményt érinti. Ennek keretében éttermeket, kávézókat és sporttermeket is kialakítanak.

Végül a harmadik szakasz  hozhatja el azt a változást, ami messziről is feltűnő lesz: az egész korábbi küzdőteret lefedik, létrehozva ezzel egy olyan zárt légteret, amelyben drónokat tesztelhetnek, illetve a régi pálya helyén különböző járműveket próbálhatnak ki.