Figyelmeztetést adott le a Google a fejlesztőknek arról, hogy hamarosan nehezíti a felhasználók hozzáférését azokhoz a meglévő alkalmazásokhoz, amelyek nem tartják a lépést a legfrissebb Android-kiadásokkal és nem sikerül teljesíteniük a megcélzott API-szintre vonatkozó követelményeket - olvasható a portálon.

A keresőóriás jelenleg előírja, hogy a Google Play áruházba feltölteni kívánt appok és azok frissítései a legfrissebbtől legfeljebb egy verzióval elmaradt API-t használhatnak (az Android 12-nél például 31-es lesz a megcélzandó API-szint, az Android 11 esetében ez 30-as).

Mivel a digitális alkalmazásboltban több szoftvert is magukra hagytak a fejlesztők, a cég lecsap a több mint két API-s verziós lemaradásban lévő appokra. Bár ezeket nem törlik véglegesen, de rejtve lesznek a legújabb Androidot futtató mobilok tulajdonosainak szeme elől, azaz nem jelennek meg a keresőben, és a telepítésük sem lesz lehetséges számukra.

A változás november elsején lép életbe, a fejlesztők addig átalakíthatják alkalmazásaikat. Az intézkedés az alkalmazásoknak csak kis részét érinti.

A korábbi Android verziót futtató eszközök használói használhatják a régebbi appokat: egy Android 9-es (API 28) mobilon láthatók maradnak az API 28-at célzó szoftverek, de egy Android 10-es készüléken már nem.