Úgy vélem ideje komolyan foglalkozni azzal a helyzettel, ami általános jelenség manapság a nemzetközi részvénypiacokon. Konkrétan arról van szó, hogy a reálgazdaság negatív teljesítményének ellenére a legtöbb tengerentúli és néhány európai tőzsdeindex a történelmi csúcsokat döngeti, vagy már át is törte azokat. Legutóbb a februárban közölt előzetes GDP adatok mutattak negatív várakozásokat, majd rá kevéssel a tényleges amerikai negyedéves GDP adatok okoztak csalódást az elemzőknek. A befektetők meg úgy látszik örülnek a rossz adatoknak, mert így van oka a FED-nek és a többi nagy központi jegybanknak, hogy a gazdaság élénkítő intézkedéseit folytassa. Sajnálatos módon azonban levonhatjuk a következtetéseket: a gazdaságot élénkíteni nem sikerült, csupán a tőzsdeindexeket. Ha a hosszú távú következtetéseket levonjuk, akkor igen valószínű, hogy amint mérséklődik a monetáris enyhítés, gyors reakciót fog majd kiváltani. Éppen ezért foglalkozom most a VIX index- szel.

A VIX index hivatalos elnevezése: Chicago Board Options Exchange Market Volatility Index. Az index értékét az S&P 500-as index-re nyitott, a következő 30 napon túl nyúló opciós pozíciók alapján számítják. A bonyolult számítási képletet, ha konyhanyelvre szeretném fordítani, akkor azt lehet mondani, hogy a VIX index aktuális értéke valószínűséget mutat arra, hogy a következő 30 napban mekkora elmozdulás várható az S&P 500-as Indextől. Természetesen a VIX pontbeli értéke és az elmozdulás valószínűsége között nem egyenes arányosság van.

A lenti ábrán megvizsgálhatjuk, hogy az elmúlt egy évben hogyan alakult a VIX index értéke:

VIX árfolyam
Kép: Solar Capital

Jól látható, hogy egyértelműen éves mélyponton a volatilitás. Ebből viszont arra lehet következtetni, hogy a közeljövőben jöhet egy nagyobb arányú átrendeződés a részvénypiacokon, melynek legfőbb okozója lehet a március 15-i opciós kifutás a nemzetközi piacokon. Az amerikai és európai határidős indexek most pénteken futnak ki, és ezzel párhuzamosan az azonos lejáratú opciók is. Ez óriási mennyiségű csupán spekulatív jellegű pozíció átkötését, lezárását, kistopolását jelentheti relatív rövid távon belül.

Az alábbi S&P 500 grafikonján látható, hogy jelenleg lokális csúcson jár az index értéke. Tehát ha az eddigi folyamatok átrendeződése várható, akkor egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy egyre csak nő a valószínűsége egy heves korrekciós időszaknak a részvénypiacokon.

S&P500 árfolyam
Kép: Solar Capital

Véleményem szerint megéri a hét végén rövid távú spekulatív pozíciókat nyitni részvénypiaci esésre, vagy akár közvetlenül a VIX index emelkedésére. Amennyiben ilyen befektetéseket is szívesen eszközölne, regisztráljon jobb oldalon fenn és kollégáink felveszik önnel a kapcsolatot.

Horváth Dávid, SolarCapital