Kormányinfó az új különadókról

Kormányinfó az új különadókról

Orbán Viktor miniszterelnök két fontos intézkedést jelentett be az elmúlt napokban: kedd este kihirdette az ukrajnai konfliktus miatt a háborús veszélyhelyzetet, míg szerdán közölte, hogy különadókat vetnek ki több szektor szereplőjére a kibontakozó gazdasági válság miatt. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter várhatóan ismerteti a részleteket a lépésekről.

15:07
május
26.

8 területről szedne be 800 milliárd forintot az állam

Szerző: Rácz Gergő

A meglévő különadók felett veti ki ezeket az Orbán Viktor kormányfő által szerdán bejelentett új terheket a kormány – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Ezek megoszlása:

 • Bankszektor – 250 milliárd forint az extraprofit, 50 milliárd forint a tranzakciós illetékből jönne be, összesen 300 milliárd forint elvonandó profitegyenleg – ez éves összeg, amit idén és jövőre is beszednének.
 • Biztosítók – itt 50 milliárdot vonnánk el.
 • Energia – főként a Mol Nyrt. érintett, 300 milliárd forint bevétellel számolnak.
 • Kiskereskedelem - 60 milliárd forint.
 • Telekommunikáció - 40 milliárd forint.
 • Légitársaságok - 30 milliárd forint.
 • Gyógyszerforgalmazói szektor – 20 milliárd forint.
 • Újra lesz reklámadó, ebből 15 milliárd bevételt remél a kormány.

Ez több mint 800 milliárd forint a megcélzott pluszbevétel.

16:41
május
26.

Nem tartanak uniós büntetéstől a benzinárstop miatt

A kormány szerint a visszaélésszerű joggyakorlás és zöld szempontok miatt is indokolt az, hogy kizárják a külföldi rendszámú autókat az üzemanyagár befagyasztásából. Gulyás Gergely úgy látja, hogy miután 50-60 kilométeres távolságokról jártak át külföldiek tankolni, nagyobb környezeti terhelést is okoztak.

16:37
május
26.

Mi az extraprofit?

Nagy Márton egy példával magyarázta el, milyen gondolatmenet szerint határozták meg az extraprofitot. Számítása szerint most 0,3 százalékot fizet egy pénzintézet egy bankbetétre, de 7 százalék körüli kamaton helyezi be a jegybankhoz, vagy vesz állampapírokat, más eszközöket. Szerinte ez a 6,6 százalékos érték egy profit, ezért szükséges az a szétválasztás, hogy megnézik, hogy az elmúlt 22 évben mekkora volt a marzs a betétekre fizetett bank és az MNB-től felvett kamat közti különbség.

A hasonló inflációs környezetre vetített időszak átlagát vették alapul – ez 2003-2010 a bankok esetében –, amikor csak 3 százalék volt ez a marzs. A mostani 6,6 százalék esetében így 3,6 százalékra taksálják az extraprofit arányát.

16:29
május
26.

Így változik a tranzakciós illeték

A tranzakciós illetéket a kormány az értékpapír-tranzakciókra is kiterjeszti, az illeték felső határát pedig tranzakciónként a jelenlegi 6 ezer forintról 10 ezer forintra emelik – mondta el Nagy Márton, hogy mitől várják, hogy a tervezett 232,5 milliárd forint helyett még 50 milliárd forint pluszbevételre tegyenek szert.

16:27
május
26.

Kiderült, hogy mely légitársaságok kapják az új adót

A magyar kormány a járatonkénti mintegy 10 eurós összeget azokra a légitársaságokra terhelik, amelyek üzemeltetnek Budapestre közlekedő útvonalakat.

16:24
május
26.

Nem tart kivonuló cégektől a kormány

„Nem befolyásolja az extraprofit elvétele, hogy egy cég kivonuljon Magyarországról” – mondta Nagy Márton, aki szerint, ha valaki az exit útjára lép, akkor az egy üzleti döntés.

Úgy látja, hogy a cégek majd meghozzák a döntést, hogy milyen beruházásokat akarnak végrehajtani Magyarországon, milyen terveik vannak itthon a jövőben.

Nagy szerint nem valószínű, hogy távoznának külföldi cégek, mert a kormány be tudja bizonyítani, hogy csak a különleges körülmények miatt van extraprofitjuk.

16:20
május
26.

Nem számol a kormány olajembargóval

A kormány és az Európai Bizottság között nem az átállás időpontjáról van vita: a 2023 végi dátum nincs veszélyben az uniós olajembargótól függetlenül. A vita arról van, hogy egyetlen ország se szenvedjen jobban a döntéstől, mint Oroszország – ismertette a kormány fenntartását az új uniós szankciókkal szemben Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

Vita arról is van, hogy a tárcavezető szerint Brüsszel összekapcsolja az olajembargó kérdését a helyreállítási alappal. Gulyás úgy véli, hogy abból a forrásból már számos, az orosz olajról való leválást segítő beruházást lehetett volna elindítani.

16:16
május
26.

Hamar elmehetnek a különadók, de sokáig is maradhatnak

Ha nincs extraprofit, lassul az infláció, eltűnik a recessziós veszély, akkor semmi akadálya, hogy kivezessék a különadókat – jelentette ki Nagy Márton.

Egyelőre csak a 2022-es és a 2023-as költségvetésnél számolnak velük, ha pedig a külső tényezők – a háború, a járvány, a nyersanyagdrágulás stb. – miatti nyomás megszűnik, akkor kivezethetik ezeket az új terheket.

16:13
május
26.

Ha áthárítják az új adót, akkor azt látja a kormány

A szektorális különadókat Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint azért nem tudják a lakosságra hárítani majd a cégek, mert pontosan látszódik majd, hogy milyen költségeik vannak, arra mekkora profit keretkezett.

Így tehát ha a cégek profitszintje marad, akkor a tárcavezető úgy véli, egyértelmű, hogy „megmaradt az extraprofit”.

16:10
május
26.

Még nincs pontos lista, mely beruházásokat halasztják el

Gulyás Gergely szavai szerint már elkezdett beruházásokat nem állít le a kormány, de még el nem kezdett projekteket elhalasztanak. Pontos listát egyelőre nem tudott mondani a miniszter, mivel még csak egy körülbelüli lajstromot állított össze a kormány az elhalasztásra kerülő beruházásokról.

„Torzókat nem hagyunk magunk után” – fogalmazott a miniszter.

16:06
május
26.

A benzinkutasoknak kell ellenőrizni a rendszámot

Az árstoppos üzemanyagárak péntektől csak a magyar rendszámú autókra vonatkoznak.

Külföldi autók esetében a benzinkutasoknak kell ellenőrizni, hogy milyen autóval tankolnak – derült ki Gulyás Gergely közléséből.

16:00
május
26.

Béremelések jöhetnek

A pedagógusoknál és a rendvédelmi szerveknél a nehéz helyzet ellenére is indokolt a béremelés, és ezt meg is ígértük - mondta a Gulyás Gergely.

Arról nem közölt részleteket, hogy milyen fokú lehet a bérnövelés, de nem is most, hanem csak hónapok múlva lehet ez esedékes.

15:56
május
26.

Nagy: az infláció globális tényezők miatt gyorsul

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint külső tényezők miatt gyorsul az infláció Magyarországon, ami a nyersanyag- és energiahordozó-árak emelkedésének köszönhető. 

Nagy Márton szerint sikeres a magyar védekezés a pénzromlással szemben, mert 9,5 százalék körüli csak ennek a szintje, miközben Európában nem egy országban már két számjegyű.

15:53
május
26.

Nem tart indokoltnak áfacsökkentést a kormány

Az eddigi tapasztalatok alapján az áfacsökkentés nem eredményez árcsökkenést – érvelte meg Gulyás Gergely, hogy miért nem enyhítik a termékek és szolgáltatások esetében a forgalmiadó-terheket.

Kép: Napi.hu, Rácz Gergő
15:47
május
26.

A forintot felkapták a bejelentések

A kormányinfó kezdete óta a forint erőre kapott: az euróval szemben már 390,27-es szint alá esett a napközbeni 396,69 közeli sávból, de már a sajtótájékoztató kezdetekor is 393 körül mozgott a kurzus.

15:46
május
26.

Hamarosan kijöhetnek a részletszabályok

Nagy Márton szerint a különadók részletszabályozása lesz a legfontosabb. A részleteket napokon belül ismertetheti a kormány.

Mindegyikről kormányrendeletet adnak ki, mivel erre lehetőség van a háborús veszélyhelyzet miatt.

15:39
május
26.

Eltérő lesz a különadók frekvenciája

Szektoronként változik, hogy milyen időközönként kell majd a különadókat fizetni – mondta el Nagy Márton. 

Az energiaszektorban a bányajáradékok például negyedéves időközökre vonatkoznak, míg a Brent-Ural árfolyamkülönbségen keletkező profitadót lehet, hogy éves szinten vezetik be.

15:37
május
26.

Egyelőre nincs álláspont a büntetővámokról

Arra a kérdésre, hogy a büntetővámhoz mit szólna a kormány, Gulyás Gergely azt mondta, hogy egyelőre nincs álláspontjuk.

Egyelőre nem merült fel uniós szinten a javaslat, valamint jogi nehézségekkel lennének - mondta a miniszter.

Azt is kijelentette, hogy az uniós olajembargót akkor tudják támogatni, ha az nemcsak a vezetékes szállításra vonatkozik, hanem a hajón szállított orosz kőolajra is.

15:30
május
26.

Nem lesz a háború miatt nyelvvizsga-amnesztia

Az, hogy a szomszédos országban háború van, senkinek nem nehezíti meg, hogy nyelvet tanuljon – jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint így nem indokolt, hogy nyelvvizsgamentességet vezessen be a kormány.

15:29
május
26.

Brüsszel még nem utalt a menekülteknek? Lehet, hogy félreértés

Két hete döntöttek arról, hogy az EU bankjai és az Európai Beruházási Bank 2 milliárd euró sürgős pénzügyi támogatásról döntött, a pénzt az Európába érkező menekültek ellátására szánják.

Gulyás Gergely az erre vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy még nem érkezett Brüsszelből az Európai Bizottságtól.

Vélhetően az lehet a félreértés tárgya, hogy a Quick Response - Care for Ukrainian Refugees in Europe (Gyorsreagálás - gondoskodás az ukrán menekültekért Európában) kezdeményezés nem a végrehajtó testülettől érkezik.

15:25
május
26.

Szektoronként eltérő adók jönnek

Rendeleti formában jelentik majd be az új adókat, éves összegeket szednek be 2022 egészére vonatkozóan – ismertette Nagy Márton a különadók részleteit.

A kiskereskedelemben sávosan alakul majd az új teher bevezetése:

 • 100 milliárd feletti bevételnél 2,7 százalékról a jelenlegi különadó kulcsa 4,1 százalékra emelkedik,
 • 30-100 milliárd forint között 0,4-ről 1 százalékra,
 • a 30 milliárd alatti bevétel alatti két sávban nem emelik az adót. 

 

15:19
május
26.

Nem kapott erőre a tőzsde

Azután, hogy Gulyás Gergely kancellária- és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterek bejelentették a különadók részleteik, a BUX érdemben nem tudott erősödni, 15 órakor még 4,24 százalékos volt a mínusz.

A Mol 7,98, az OTP 4,71 százalékkal volt lejjebb, mint nyitáskor.

15:17
május
26.

A kormány nem fél egy orosz támadástól

Arra minimális esélyt lát a magyar kormány, hogy Oroszország megtámad egy NATO-tagállamot. Viszont minden ilyen valószínűtlen forgatókönyv esélyét csökkenteni lehet a honvédelem fejlesztésével – indokolta meg Gulyás Gergely, miért hoz létre a kormány egy honvédelmi alapot, ahova a különadók után befolyt tételek egy részét átcsoportosítják.

Szavai szerint egyáltalán nem tartják valószínűnek, hogy az orosz hadsereg egy NATO-országot megtámadna.

15:14
május
26.

Nem hosszabbítják meg a felmondási tilalmat

Sem az egészségügyben, sem a rendvédelmi szerveknél nem hosszabbítja meg a kormány a felmondási tilalmat – válaszolta a vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

A két intézkedést még a koronavírus-járvány elején, az első veszélyhelyzettel együtt hirdették ki. Szerda óta már a háborús helyzet miatt hosszabbították meg ezt a rendkívüli állapotot.

15:11
május
26.

Extraprofitot nem lehet a lakosságra tovább terhelni

Gulyás Gergely és Nagy Márton is egyet értett abban, hogy a cégek nem tudják majd továbbterhelni a lakosságra ezeket a különadókat.

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint alapos vizsgálatot végeztek arról, hogy mekkora többletprofit keletkezett az egyes szektorokban és csak erre vetnek ki külön terhet.

15:07
május
26.

Sokat nyer a Mol az orosz olajon

Nagy Márton az energetikai szektorra kivetett különadót azzal magyarázta, hogy a Mol főként orosz olajat vásárol, ami 30-35 dollárral olcsóbb, mint a Brent.

Viszont a magyar nagykereskedelmi árakat is a Brentből származtatják, tehát ezen a „spreaden” nagyon sokat nyer a magyar olajtársaság.

Erről a Napi.hu korábban részletesen írt.

14:49
május
26.

Nagy Márton: lesz kiadáscsökkentés is

Az új gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, hogy a költségvetési hiány tartásához csökkentik a kiadásokat is.

Nagy Márton szavai szerint megvágják a minisztériumok keretét, és csak piaci beruházásokat lehet támogatni. 

A kiadáscsökkentés 60 százalékban fedi le azt az összeget, hogy a GDP-arányos hiány csak 4,9 százalék legyen idén.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.
Kép: hirado.hu
14:45
május
26.

Holnaptól csak magyar rendszámmal lehet korlátozott benzináron tankolni

Szerző:

A határokon kialakult benzinturizmus ellátási zavarokat okozhat, valamint visszaélés a magyar kormány által bevezetett üzemanyag-árstoppal – mondta a miniszter.

Közölte, hogy péntektől csak magyar rendszámmal lehet majd tankolni.

 

14:44
május
26.

Extraprofit-különadók jönnek

A jelenlegi helyzetből következő többletnyereségek megadóztatását méltányosnak tartjuk, ezért nem vontuk el a teljes nyereséget – közölte Gulyás Gergely, aki szerint csak annyit vesznek el, amennyit a helyzet indokol azoknál a cégeknél, akik nyertesei a mostani gazdasági helyzet.

A kormány számára fontos, hogy tartsák a GDP-arányos 4,9 százalékos hiánycélt.

68 ezer milliárdos GDP-vel számolnak jövőre, 26 ezer milliárdos büdzsét terveznek. Mindehhez 3,5 százalékos hiányt remélnek, 4,1 százalékos gazdasági növekedés mellett.

Gulyás Gergely a kormányinfón.
Gulyás Gergely a kormányinfón.
Kép: hirado.hu
14:41
május
26.

Gulyás: az elmúlt évek eredményeinek védi meg a kormány

A korábbi évek eredményeit védi meg a rezsicsökkentést és az árstopokat az új különadók bevezetése – mondta Gulyás Gergely.

Szerinte jól látható, hogy Európa-szerte öt-hatszorosára emelkedtek a rezsiköltségek, de Magyarországon ez nem érinti a lakosságot. (Az Index összeállítást készített arról, hogy a legtöbb tagállam bevezetett valamilyen hasonló intézkedést.)

A miniszter szerint fontos, hogy az emelkedő rezsiárakkal szemben létrehozzon a kormány egy védelmi alapot, valamint a háborús helyzet rávilágít egy honvédelmi alap szükségességét is.

14:38
május
26.

Rendkívüli kormányinfó lesz: Nagy Márton is jelen

Jellemzően csak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szokott jelen lenni, de ezúttal Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter is.

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Kormányinfó az új különadókról

Orbán Viktor miniszterelnök két fontos intézkedést jelentett be az elmúlt napokban: kedd este kihirdette az ukrajnai konfliktus miatt a háborús veszélyhelyzetet, míg szerdán közölte,...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.