Míg Magyarország és Szlovénia az ársapkával tartja kordában az Európa-szerte elszálló üzemanyagárakat, addig Ausztriában egyre több kúton 2 eurót is meghaladta a gázolaj és a benzin literenkénti ára. A dízel és az Eurosuper 2,099 euróba, míg a prémium Ultimate több kúton már 2,299 euróba kerül - derül ki az Osztrák Autóklub (ÖAMTC) legfrissebb adataiból.

Mindeközben az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) az üzemanyag-turizmus növekedését észlelte: sokan utaznak Burgenlandból Magyarországra, ahol a kormány novemberben 480 forintban határozta meg a gázolaj és a benzin nagykereskedelmi árát - írja a Der Standard.

Magnus Brunner (ÖVP) pénzügyminiszter kedden az Oberösterreichische Nachrichten című lapnak arra a kérdésre, hogy Ausztria miért nem csökkenti az áfát, azt mondta: "Az egyszerű megoldás nem mindig jobb. Ebből többnyire a magasabb jövedelműek profitálnának".

Az árak egyébként tavaly óta folyamatosan emelkednek: 2021. márciusában a dízel 1,159 euróba, a szuper 1,218 euróba került. Lassú emelkedés után a görbe végül szeptemberben meredeken emelkedett. Decemberben és januárban ismét enyhültek az árak, az elmúlt napokban azonban hirtelen 10 éves csúcsra drágultak az üzemanyagok.

Összehasonlításképpen: Magyarországon a jelenlegi árfolyam alapján átlagosan 1,298 euróért lehet literenként benzinhez vagy gázolajhoz jutni.