A ciprusi kormány pénteken bejelentette, hogy azonnali hatállyal leállítja a Cyprus Airways nemzeti légitársaság működését, mert az Európai Bizottság a döntően állami tulajdonban lévő légitársaságot a neki nyújtott állami támogatás visszafizetésére kötelezte.

Az Európai Bizottság pénteken úgy döntött, hogy a ciprusi légitársaság az átalakításához nyújtott több mint 100 millió eurós állami segélycsomaggal jogtalan előnyhöz jutott versenytársaival szemben, ami sérti az uniós állami támogatási szabályokat. Ezért a Cyprus Airwaysnek vissza kell fizetnie az államnak az egységes piaccal össze nem egyeztethető támogatásokat - áll a bizottság közleményében.

Az évek óta veszteségesen működő ciprusi légitársaságnak mintegy 65 millió eurót kellene visszafizetnie.

A döntés kihirdetése után nem sokkal a ciprusi kormány közölte, hogy leállítja a légitársaság működését. A kormány jelezte: intézkedéseket tett, hogy a repülőjeggyel rendelkező utasok más megoldások révén eljussanak úti céljukra.

Az 1947 szeptemberében létrehozott, 93 százalékos állami tulajdonban álló Cyprus Airways 560 munkavállalót foglalkoztat. A londoni és görögországi repülési vonalain erős versennyel szembesülő vállalat az utóbbi hónapokban több intézkedést tett, hogy ellentételezze veszteségeit, de nem járt sikerrel.

Az Európai Bizottság azt vizsgálta a ciprusi légitársaságnál, hogy a 2012-2013 során kapott 31,3 millió eurós tőkeemelés és 73 millió eurós állami mentőcsomag sérti-e az uniós állami támogatási szabályokat.