A hírhedten szigorú amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA) vizsgálatot indított 354 Tesla-tulajdonos bejelentése nyomán, miszerint autójuk saját magától, indokolatlanul fékez - tudósít a CNBC. A jelenséget "fantom fékezésnek" keresztelték el, lényege, hogy normális közlekedés közben jelentkezik, amikor semmilyen akadály nem indokol automatikus lassítást.

Az NHTSA hibakivizsgálásokkal foglalkozó irodája megállapította, hogy 416 ezer 2021-es és 2022-es Tesla Model 3 és Model Y lehet érintett a  hibában. A hivatal azt követően kezdett foglalkozni az üggyel, hogy novembertől januárig 107 hasonló tartalmú bejelentést kaptak az autósoktól, miközben az ezt megelőző két évben csak 34 fantom fékezéssel kapcsolatos panasz érkezett az NHTSA címére.

Egy esetet kiemelve

úgy tűnik, az önálló életre kelt Teslák ijedősek

Egy Texas állambeli Model 3-tulajdonos beszámolója szerint automatikus út- és sebességtartás üzemmódban lévő autója figyelmeztetés és beavatkozás nélkül fékezni kezd, amikor a szembejövő sávban feltűnik egy közepes méretű kisteherautó vagy a négysávos utakon egyszer csak lelassít nagyjából 100 kilométer/óra sebességről 70-re.

Az autós arra panaszkodott, hogy egy ilyen esetben a váratlan, gyors fékezés miatt majdnem beleütközött a Teslájába a mögötte haladó autó. Kifogásolta, hogy amikor a szervizben jelezte a problémát, akkor elvégeztek egy diagnosztikát, ám nem csináltak semmit, mintha természetes lenne, hogy ez a hiba időként előfordul.

A Tesla az elmúlt négy hónapban tíz esetben hívta vissza autói egy részét önkéntes felülvizsgálatra, amelyek közül számos az elmúlt hetekre esett - derül ki az NHTSA weboldalán olvasható tájékoztatóból.