A Unite szakszervezet azzal fenyegeti a Tescót Nagy-Britanniában, hogy olyan sztrájkot szervez, amelynek eredményeként üresek maradhatnak több áruházában a polcok a nagy karácsonyi vásárlói roham idején - írja a Guardian. A szakszervezet tagjai ugyanis megszavazták a sztrájkot abban az esetben, ha a vállalat nem ajánl olyan béremelést, ami követi a felpörgött inflációt.

A szupermarketlánc vezetősége négyszázalékos pluszt ajánlott, amit a Unite sértőnek talál, miután a kiskereskedelmi árindex a hivatalos adatok szerint hat százalék. Az ajánlat emellett elmarad a gyakrabban használt fogyasztói inflációtól is, ami 4,2 százalékkal tízéves csúcsra emelkedett. A tárgyalások folynak, ám ha nem vezetnek eredményre, akkor négy raktárbázis dolgozói és teherautó-vezetői szüntetik meg a munkát, ami országos szinten gondot okozna a cégnek.

A dolgozók december 16-án kezdenének gördülősztrájkokat, azaz egymást váltva akadályoznák a raktárakból induló szállításokat. És ez még nem minden, hasonló akciót indíthat az bolti dolgozók Usdaw szakszervezete. A Unite vezetői arra hivatkoznak, hogy tagjaik a pandémia idején a fertőzést kockáztatva helyt álltak, ezért a szigetország legnagyobb és leggazdagabb kiskereskedőjének nem kellene fukarkodnia velük.

Szégyen vagy dicsőség

A szakszervezet szerint a szervezett dolgozók akkor akadtak ki igazán, amikor kiderült, hogy a Tesco 2,6 milliárd üzemi eredményre számít idén. Ennek tükrében különösen sóhernek tűnik a vállalatvezetés inflációtól elmaradó ajánlata, amit egyébként úgy fognak fel, hogy a cégük de facto csökkenteni akarja a fizetésüket.

A kiskereskedő vezetősége úgy véli, hogy korrekt választ adtak alkalmazottaik fáradhatatlan munkájára, amit a pandémia alatt végeztek. Ekkora emelést az áruelosztásban dolgozók 25 éve nem kaptak. Emellett jelezték, hogy azokra a dolgozókra alapozva, akik a sztrájk ellen szavaztak, tartalék tervet dolgoztak ki az ellátási probléma kezelésére.