A Szerb Nemzeti Bank (NBS) a szerb állampolgárok életszínvonalának védelmét szolgáló intézkedés- és szabályozáscsomag elfogadásán dolgozik. Egyes bankok korábbi bejelentései alapján ugyanis Szerbiában néhány banki szolgáltatás díja augusztus 1-jétől emelkedett - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A legtöbb banknál a hónap eleje óta a helytelen PIN-kód beírásáért, a számlavezetésért, a mobilbankolásért, a csekkfelvételekért is többet kell fizetnünk az ügyfeleknek, mint eddig. Egyes bankoknál az automatákba beütött helytelen PIN-kódért akár száz dinárt (337 forint) is fizethetünk – írja a Nova Ekonomija.

Abszurd díj az ATM-emeknél

Dejan Gavrilović, az Efektiva fogyasztói egyesülettől azt mondta a szerb köztévének, hogy az új díjak csupán az amúgy is nyereséges bankok további profitfelhalmozását szolgálják. Szavai szerint az ATM-nél való pénzfelvétellel valójában elvégezzük egy pénztáros munkáját, kiváltjuk azt, de a bankok egyre többet büntetnek minket ezért hiba esetén, ami már meglehetősen abszurd.

A bankkártya elvesztésekor, ha a számlán 3000 dinár alatti összeg volt, a kártya elvesztésének költségei az ügyfelet terhelik. Nagyobb összeg esetén a bank viseli a költségeket, ha bebizonyosodik, hogy az ügyfél nem élt vissza a kártyával.

Megszűnik az ingyenesség

Gavrilović úgy véli, hogy a probléma a Szerb Nemzeti Bank szabályozásának és ellenőrzésének hiánya, amely semmilyen módon nem próbálja korlátozni a bankok magatartását.

A drágulás értelmében egy csekksorozat kiállítása ezentúl 200 helyett 300 dinárba kerül, míg a számlavezetés átlagosan mintegy 80 százalékkal drágul. A sürgősségi eljárás keretében való kártyakiadás 400 dinárba fog kerülni – bár eddig ingyenes volt, a kártya lakcímre való kipostázása viszont 50-ről 800 dinárra drágul.