A Mpumalangában működő szénerőművek meghibásodása miatt az Eskom - üzemeltetőként - arra kényszerült, hogy még nagyobb fogyasztói kört érintő áramszüneteket, illetve áramfogyasztási korlátozásokat jelentsen be Dél-Afrikában - írta meg a Bloomberg.

A lap szerint a dél-afrikai állami áramszolgáltató megduplázta az országos áramkimaradások intenzitását, miután két üzemében is rendszerszintű meghibásodás történt. Az Eskom Holdings SOC Ltd. kedd reggel 4000 megawattot vágott le az országos hálózatról, mert a majubai 5-ös blokk és a tutukai 4-es blokk létesítményei meghibásodtak. A társaság mindezt a Twitter oldalán közölte azt követően, hogy néhány napja 2000 megawatt áramteljesítményt vágtak le a hálózatról.

A Bloomberg elemzője szerint a problémát az jelenti, hogy szinte a teljes dél-afrikai villamosenergia-ellátásért felelős beszállító az energiaválság közvetlen és közvetett következményeivel viaskodik, de az is képben van, hogy az ország elöregedő széntüzelésű áramtermelő flottája igencsak hajlamos a teljes leállásokat is produkáló meghibásodásokra.

Dél-Afrikában egyébként múlt vasárnap rekordot döntött a nem tervezett meghibásodások miatti termelő oldali teljesítmény-kiesés: a 17 018 megawatt már azt jelentette, hogy az áramszolgáltató 2-es fokozatú áramszüneteket léptetett életbe. A Moneyweb friss információi szerint a közműszolgáltató így végül csak 27 633 MW teljesítményt tudott a hálózat betáplálási oldalán biztosítani, miközben a hivatalos téli csúcsigény 33 000 MW körül van. Igaz, a múlt héten - amikor még fagyni sem fagyott - egy alkalommal ez az érték egyszer már  elérte a 32 749 MW-ot..