A Ryanair pilótái júliusban kétszer is sztrájkba léptek a légitársasággal való nézeteltéréseik miatt – számolt be róla a Napi.hu. Előszőr július 15-én és 16-án, ami miatt 120 járatot töröltek, majd július 29-én és 30-án, ami közel száz járatot érintett.

A pilóták azt szeretnék, ha a fizetésük visszaállna a koronavírus-járvány előtti szintre, mivel akkor a vállalat 20 százalékkal csökkentette a bérezést, mi több, elbocsátásokkal fenyegetőzve fogadtatta el azt a dolgozókkal. A cég azóta újra nyereséges, de a pilóták szakszervezetének elmondása szerint továbbra sem hajtotta végre a kért intézkedéseket.

A szakszervezetek a múlt héten nyílt levélben fordultak Alexandre De Croo szövetségi kormányzóhoz és Ellio Di Rupo vallon miniszterelnökhöz – írja az MTI. Elítélték, hogy a Ryanair mellőzi Belgium szociális és munkaügyi jogszabályait, és találkozóra hívták a politikai vezetőket, hogy részletes tájékoztatást kapjanak a légitársaság visszaéléseiről.

A Ryanair ugyan nem Belgium állomásozó repülőgépekkel, de Zaventemben is üzemeltet járatokat. A vezetőség tavaly ősszel döntött úgy, hogy bezárja brüsszeli bázisát, mert túl magasnak vélték a viteldíjat a belga fővárosban.

A pilóták előre is elnézést kértek az utasoktól és hozzátették, hogy a munkabeszüntetések akár jövő év októberéig is elhúzódhatnak.

A magyar kormánnyal sincs jó viszonyban a Ryanair

Idén áprilisban megbírságolták a fapados légitársaságot, amiért nem tartotta be a fogyasztóvédelmi szabályokat. Az utasok megtévesztése miatt kiszabtak 300 millió forint összegű bírságot. A Fővárosi Törvényszék után a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította a légitársaság azonnali jogvédelem iránti kérelmét, ezért fizetnie kell. Bővebben--->