A kereskedelmi minisztérium közölte, hogy a Renault moszkvai gyárát - amely Renault és Nissan márkájú autókat gyárt -, átadják a város önkormányzatának, ami újabb jele annak, hogy az orosz hatóságok mit terveznek a nyugati vagyonnal.

A francia cég és a kormány - amelynek 15 százaléka van a Renault-ban - nem kommentálta a bejelentést.

A tárca azt írta, hogy a Renault azért kényszerült a részvények átadására, mert nem tudta fenntartani oroszországi működését. A nyugati autógyártók közül a Renault-nak van a legnagyobb orosz kitettsége. A vállalat a múlt hónapban közölte, hogy felfüggeszti a moszkvai üzem működését, miközben egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy hagyja el az országot - írja az Autonews.

Az AvtoVAZ saját gyáraiban építi a Ladákat, Oroszország legkelendőbb márkáját, és a helyi piac mintegy 22 százalékát birtokolja.

A Renault 2,2 milliárd eurós leírást fontolgat az oroszországi működés felfüggesztésének lehetséges költségei miatt. Az autógyártó tavaly bevételeinek mintegy 10 százalékát szerezte Oroszországból.

A Renault először 2008-ban szerzett 25 százalékos részesedést az AvtoVAZ-ban több mint 1 milliárd dollárért, majd fokozatosan növelte részesedését, és 2017-ben teljesen konszolidálta azt a mérlegében. Sok pénzt ölt gyár- és modellfejleszutésbe.