Váratlan bejelentést tett kedden a Philips: azonnali hatállyal menesztették Frans van Houten vezérigazgatót – írja a Reuters.

A cégvezető harmadik ciklusa áprilisig tartott volna, de a vállalat piaci értéke megfeleződött a tavalyi év során a rengeteg termékvisszahívás miatt. 2021 júniusa óta a Philips részvényei 50 százalékot veszítettek az értékükből, miután 5,5 millió alvási apnoé kezelésére használt lélegeztetőgépet kellett visszahívniuk. A hangtompításra használt habbal volt probléma, ami lebomlás közben mérgező gázokat bocsáthat ki, és rákkeltő is lehet.

A Philips azt közölte: a felügyelőbizottsággal abban egyeztek meg, itt az ideje a változtatásoknak. Van Houten pedig azt nyilatkozta, logikus döntésnek tartja 12 év után átadni a stafétabotot, és örül, hogy egy belsős vezető lép a helyére, aki elhatározta, arra az alapokra épít, amiket ő lefektetett. A helyét Roy Jakobs veszi át október 15-től, aki jelenleg a Connected Care alosztály vezetője. A termék-visszahívást követően Jakobs vezetésével futott fel újra a cég termelése, és a felügyelőbizottság szerint az újdonsült vállalatvezér sokat tud a betegbiztonságról és a termékminőségről.

Van Houten 12 éves regnálása idején vált a Philips egészségügyi elektronikai céggé, leválasztva a korábbi világítástechnikai, szórakoztató-elektronikai részleget. Most orvosi képalkotó, monitorozó és diagnosztikai berendezéseket gyártanak.

Szeptember 30-án egy különleges részvényes-találkozón jelentik be hivatalosan Jakobs előrelépését.