A Raytheon Technologies által gyártott, vállról indítható Stinger légvédelmi rakétákra nagy kereslet mutatkozott Ukrajnában, ahol sikeresen megállították az orosz légitámadásokat. Emellett sok Ukrajnával szomszédos ország is nagytételben rendelt az eszközökből látva azok hatékonyságát.

A Pentagon a saját készleteiből küldött Stinger-rakétákat Ukrajnába, ezért most azokat pótlandó összesen 1468 darab beszerzésére vonatkozó szerződést írtak alá a Reuters információi szerint. A becslések szerint a szállítás akár 30 hónapot is igénybe vehet, a szerződés végösszege pedig 687 millió dollárra rúg.

Az amerikai csapatoknak korlátozottan van szükségük a Stingerek jelenlegi készletére, de az Egyesült Államoknak szüksége van arra, hogy készleten tartsa ezeket, amíg kifejleszti az "ember által hordozható légvédelmi rendszerek" következő generációját.

Május 6-án a Pentagon fő fegyverbeszerzője, Bill LaPlante azt mondta, hogy célja, hogy május végéig aláírják a szerződést, és hogy a szándék az, hogy az Ukrajnába küldött Stinger rakétákat egy az egyben lecseréljék. Február óta az Egyesült Államok mintegy 1400 Stingert szállított Ukrajnának. 

A Stinger gyártósor 2020 decemberében bezárásra került - közölte a Pentagon. Azóta a Raytheon 2021 júliusában szerződést nyert további Stingerek gyártására, de az amerikai hadsereg szerint elsősorban külföldi kormányok számára szállítanak.

Az egyetlen Stinger-üzem, Arizonában, csak kis ütemben termel.