A német vállalatok tudják, hogyan járjanak az élen a koronavírus elleni harcban, több olyan cég is van, amely nélkülözhetetlen szerepet játszik a vakcinagyártás háttériparában - derül ki a Financial Times riportjából.

A BioNTech SE azzal szerzett hírnevet magának, hogy az amerikai Pfizerrel együtt a nyugati világban elsőként készültek el oltásukkal, más német vállalatok viszont másban jeleskednek. A legjobb példa erre a Schott AG és a Gerresheimer AG, két olyan üveggyártó, amelyek a vakcinákhoz szükséges fiolákat állítanak elő, továbbá a Va-Q-Tec AG, amely az ezek szállításához szükséges mélyhűtéses konténereket gyárt.

Egyszerűnek hangzik, hiszen rengeteget gyártunk belőle, ám messze nem olyan szimpla a megfelelő anyagból készülő, jó minőségű fiolák gyártása, mint gondolnánk - mondta a brit üzleti lapnak Dietmar Siemssen, a düsseldorfi Gerresheimer elnöke. Ezt a céget üvegfújó üzemként 1864-ben alapították, jelenleg tízezer embernek ad munkát a világ különböző részein lévő leányvállalatait is figyelembe véve. A cégvezető elmondása szerint nincs túl sok olyan szereplő a piacukon, aki utánuk tudja csinálni, amivel foglalkoznak.

Különleges termék

A Gerresheimer bórszilikát nyersanyagot használ, amit szilárdsága és hőállósága miatt kedvelnek a gyógyszeriparban. Ezt a fajta üveget Jénában fejlesztette ki a mai Schott alapítója. Amikor a nyár elején sokan megkongatták a vészharangot, hogy hiába lesz oltás, ha a háttéripar szűk keresztmetszetei miatt nem lehet majd eljuttatni a vakcinákat rendeltetési helyükre, a Schott és a Gerresheimer összeállt az olasz a Stevanatóval, hogy egy versenytársaktól szokatlan közleményben tudassák: meg fognak felelni a megugró keresletnek.

A jó hír az, hogy az elmúlt években a fiolák és a különleges hűtőkonténerek gyártói óriási eszközöket fektettek be a termelésük bővítésébe - mondta Salvatore Ruggiero, a Schott szóvivője. Egyedül cége egymilliárd eurót fektet be gyógyszeripari ágazatába. Arra számítanak, hogy kétmilliárd dózis vakcinához szállítanak majd fiolákat. A Gerresheimer 2,5-3 milliárd fiolás gyártásra számít, ami egymagában a világkereslet egyharmadának felel meg.

Fagyasztók kellenek

A Pfizer-BioNTech termékét hosszú távon mínusz 70 Celsius-fokon, a Moderna vakcináját mínusz 20 fokon kell tárolni, ezért jókor van jó helyen a bajor Va-Q-Tec, amely éppen ehhez szükséges konténereket gyárt. Van egy termékük, amely megszokottnál tízszer hatékonyabban hűt, így nagy üzlet vár rájuk. A DHL nemrégiben közölte azt a tanulmányát, amely szerint 15 millió hűtőkonténerre lesz szükség a koronavírus-vakcinák szállításához a világon.

A cég több mint egy tucat vakcinaprojektben van benne világszerte - árulta el Joachim Kuhn, a Vo-Q-Tec alapító-vezérigazgatója. Ezek közül nem egy esetén extraalacsony hőmérsékleten kell tárolni az oltóanyagot.

A Schott, a Gerresheimer és a Va-Q-Tec azok közé a ritka kivételek közé tartozik a vállalatok között, amelyek üzletét fellendítette a koronavírus-járvány. Az utóbbi cég máris elkönyvelhet néhány nagy megrendelést, mert hűtőkonténereiben szállították a vakcinák teszteléséhez használt készleteket. Kuhn beszámolója szerint a világon az ilyen szállítások felét az ő cégük termékeiben végezték. Ennek köszönhetően a vállalat nyeresége 13 százalékkal, 53 millió euróra nőtt 2020 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A cég részvényára ötszörösére ugrott a pandémia kezdete óta, és a Va-Q-Tec "csak" egy egyszerű német középvállalat.