Kanagava prefektúra kedden közölte, hogy az egyik Moderna-vakcina injekciós üvegében több fekete részecskét találtak a felhasználás előtti idegen anyagok ellenőrzése során, emiatt a többi tétel felhasználását is felfüggesztették. Japán a múlt héten 1,63 millió adag Moderna-oltást vont ki az oltási kampányból, miután a szállítmány egy részében szennyeződést találtak. A Moderna és a vakcinákat palackozó spanyol Rovi gyógyszergyártó vállalat közölte, hogy az ok gyártási probléma lehet, és az európai biztonsági hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben - írja a Reuters.

A Moderna közölte, hogy a problémával kapcsolatban nem állapítottak meg biztonsági vagy hatékonysági problémákat. Más országokból nem jelentettek hasonló incidenst.

Kanagava prefektúra hatóságai közölték, hogy a vakcina hazai forgalmazója, a Takeda Pharmaceutical begyűjtötte a feltételezett szennyeződést tartalmazó fiolát, és hogy körülbelül 3790 ember már kapott oltást ugyanabból a tételből. A héten két másik régióban is ideiglenesen leállították a Moderna-oltások beadását. Egyes esetekben idegen anyagot találtak a fel nem használt injekciós üvegekben, míg más esetekben úgy tűnik, hogy az injekciós üvegek gumidugójának darabjai törtek le, amikor a tűket helytelenül helyezték be.

A japán egészségügyi minisztérium a Takeda vizsgálatára hivatkozva szerdán közölte, hogy a Kanagavába küldött injekciós üveg a többi tételtől eltérő szállítmányból származik, és úgy tűnik, hogy a gyártási folyamat során a gumidugó gyártásához használt anyag került bele a fiolákba.

Az egészségügyi személyzetnek azt tanácsolják, hogy használat előtt nézzék meg alaposan az ampullákat, keressenek az injekciós üvegeken elszíneződést vagy idegen anyagot a készítményben.

A szennyezési incidensek akkor történtek, amikor Japán a delta-változat által kiváltott legsúlyosabb hullámmal küzd, a napi fertőzések száma augusztusban először haladta meg a 25 ezret. Tokió szerdán 3 168 újabb esetről számolt be, az NHK országszerte 20 031 új esetet regisztrált.

A súlyos Covid-19-es megbetegedések rekordszintűek Japánban, így sokan otthon kénytelenek lábadozni az intenzívosztályos ágyak hiánya miatt. A lakosságnak mindössze 45,4 százaléka van teljesen beoltva, ami több fejlett ország oltási arányától is elmarad.