Az amerikai elektronikai óriásvállalat a keddi tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentés adatai szerint a december 31-én véget ért három hónapban 43 milliárd 76 millió dollár bevételre tett szert, ami 17 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Negyedéves adózott eredménye 33 százalékkal, 15 milliárd 463 millió dollárra nőtt, míg az egy részvényre jutó hígított nyereség 34 százalékkal, 2 dollár 3 centre ugrott.

Elemzők gyengébb eredményekre, 40,18 milliárd dolláros értékesítési árbevétel mellett részvényenként 1,64 dolláros nyereségre számítottak a tavaly október-decemberi időszakról. Különösen jól teljesített a felhő üzletág, és erősen nőtt a kereslet az Xbox játékkonzolok iránt.

Az eredményeket kommentálva Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évben elindult a minden vállalatot és iparágat átható digitális átalakulás második hulláma. A saját digitális képességeik kiépítése az, ami hajtja a növekedést és erősíti a rugalmasságot minden szervezetnél. "A Microsoft felgyorsítja ezt az átalakulást a világ legnagyobb és legösszetettebb felhőplatformjával" - idézik Nadellát.

Az intelligens felhő üzletág negyedéves forgalma 23 százalékkal, 14,6 milliárd dollárra nőtt. A Microsoft Azure szolgáltatásának, egy nyílt és rugalmas, nagyvállalati szintű felhőalapú számítási platformnak a bevétele 50 százalékkal ugrott meg, gyorsult az ütem az előző negyedévben mért 48 százalékhoz képest. Elemzők 41,1 százalékos növekedést vártak.

A More Personal Computing üzletág, amely egyebek között magában foglalja a Windows operációs rendszert, valamint az Xbox termékeket és tartalmakat is, 14 százalékkal, 15,1 milliárd dollárra növelte forgalmát, meghaladva az elemzők által várt 13,5 milliárd dollárt.

A videójáték-szolgáltatás forgalma a vállalat történelmében először meghaladta az ötmilliárd dollárt, ami az előfizetések számának növekedéséből, valamint az új konzolok értékesítésének megugrásából fakadt. Az Xbox tartalmakból és szolgáltatásokból származó bevételek 40 százalékkal nőttek.

Az otthoni munkavégzés és az iskolai távoktatás megugrása miatt továbbra is erős az igény a Windows operációs rendszer és a Surface eszközök iránt. A távmunkát, a távtanulást és csevegést lehetővé tévő Teams, a Microsoft 365 csapatmunka-központja iránti érdeklődés nem szűnik, az októberi adatok szerint napi 115 millió felhasználója volt. A mobilverziót a kedden közölt adatok szerint naponta 60 millióan használják. A Microsoft Xbox Live videójáték-szolgáltatását - egy online többjátékos szolgáltatás - havi legalább egy alkalommal használók száma meghaladta a százmilliót.

A Microsoft kedden 1,22 százalékos pluszban, 232,33 dolláron zárta a kereskedést a Nasdaq-on, ami több mint 43 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi árfolyamot. A gyorsjelentés közzététele után öt százalékos nyereségben forogtak a részvények, fél nappal később, a szerdai nyitás előtt bő öt órával 3,84 százalékos nyereségben, 241,15 dolláron forogtak a részvények az elektronikus kereskedésben.