Összesen 324 esetet jelentettek Ausztriából, Belgiumból, Dániából, Franciaországból, Németországból, Írországból, Olaszországból, Luxemburgból, Hollandiából, Norvégiából, Spanyolországból, Svájcból, Svédországból, Németországból és az Egyesült Királyságból. Kanada és az Egyesült Államok is érintett.

Az Egyesült Királyság a fő érintett ország 109 beteggel, Franciaországban 81, Belgiumban 64, Svájcban pedig 43 beteg van. Az Egyesült Államokban és Kanadában egy-egy esetet jelentettek - olvasható a szakportálon.

Összesen közel 200 embert kérdeztek ki, és 170-en számoltak be a Ferrero által gyártott csokoládétermék fogyasztásáról, ugyanakkor a fertőzéseknek más forrásai is lehettek.

A legtöbb eset 10 év alatti gyerekeket érintette és a nők is nagyobb arányban kapták el, mint a férfiak. A betegek fele kórházi kezelésre szorult, de haláleset nem történt.

A belga hatóságok jelentése szerint a 2021. december eleje és 2022. január vége között, az érintett üzemben végzett vállalati ellenőrzések során a kész- és félkész termékekből, köztes termékekből, nyersanyagokból, környezeti kenetmintákból és öblítőolaj-mintákból vett 81 minta volt pozitív szalmonellára.

A termelést december 16-án leállították, január 3-án újraindították, január 7-én ismét leállították, majd néhány nappal később újraindították. Április elején újra leállt az üzem, de júniusban újraindulhatnak azzal, hogy 3 hónappal később felülvizsgálják azt.

A szalmonellára pozitív termékeket megsemmisítették, a gyártósort megtisztították. A globális visszahívások ellenére még mindig vannak olyan termékek egyes boltokban, amelyek érintettek voltak a botrányban. A Ferrero visszahívásának költségei a Lockton biztosítótársaság szerint meghaladhatják a 60 millió dollárt.