Beütött a kormány számítógépesjáték-törvénye a legértékesebb kínai vállalatnak, a Tencentnek – írja a Reuters. A vállalat 2004-es tőzsdére lépése óta szinte minden negyedévben kétszámjegyű növekedést ért el, az idei második negyedévben azonban csökkenéssel kellett szembenézniük. A tavalyi második negyedéves 138,3 milliárd jüanos bevételük 134 milliárd jüanra (7845 milliárd forint) esett vissza.

"A második negyedévben kiléptünk a nem alapvető üzletágakból, szűkítettünk a marketingköltségeinken és más működési költségeken" - mondta a lapnak Ma Huateng, a cég ügyvezető igazgatója.

A recesszió amiatt jöhetett el a Tencentnél, hogy a kínai kormány 2020 végén korlátozta a gyerekek számítógépes játékokkal töltött idejét, valamint szigorított a játékok jóváhagyási folyamatán is. A vállalatnak az sem jött jól, hogy a gyengülő gazdaság miatt a cégek kevesebbet költöttek hirdetésekre: 18 százalékkal csökkentek a hirdetésekből származó bevételeik. Az online játékokból származó bevételek csökkenését azonban ellensúlyozta a közösségi oldalakból származó 1 százalékos bevételnövekedés.

A világ legnépszerűbb mobilalkalmazásának, a több mint 1 milliárd ember telefonján ott lévő WeChatnek szintén a Tencent a tulajdonosa. Várhatóan ez lesz a vállalat húzóereje a közeljövőben, de eközben a portfólió más részéből eladni kényszerülnek: a Reuters értesülése szerint a Meituan ételkiszállító cégben lévő 24 milliárd dolláros részesedésüktől szabadulnának részben, vagy egészben. A cég 2021 februári piaci értékének 60 százalékát elveszítette,

a 373 milliárd dollár értékű vállalat így is Kína legértékesebb cége.

A Tencent legnagyobb részvényese, a Prosus NV részvényei azonban 0,54 százalékot estek Európában.

Nem csak a Tencent szenved, az e-kereskedelmi gigacég, az Alibaba is történelme legalacsonyabb bevételnövekedéséről számolt be.

A kínai jegybank hétfőn csökkentette az irányadó kamatokat, hogy élénkítse a keresletet, mert a statisztikák júliusban lassulást mutattak.