A Credit Suisse közölte, hogy megállapodott a New Jersey-i főügyésszel, hogy a bank 2008 előtti, lakóingatlan-jelzálogfedezetű értékpapír (RMBS) üzletágával kapcsolatos követelések rendezése ügyében megegyezésre jutottak. A főügyészi hivatal azt állította, hogy a Credit Suisse "félrevezette a befektetőket, és csalást vagy megtévesztést követett el az RMBS-ek felajánlásával és értékesítésével kapcsolatban".

A főügyészi hivatal több mint 3 milliárd dolláros kártérítést követelt a 2013-ban indított perben. Most ebben sikerült megállapodni a 495 millió dolláros (212,535 milliárd forintos) büntetésről. 

„A Credit Suisse örül, hogy olyan megállapodásra jutott, amely lehetővé teszi a bank számára, hogy megoldja az egyetlen fennmaradó RMBS-ügyet, amelyben egy szabályozó hatóság követelései szerepelnek, és amely a legnagyobb fennmaradó kitettséget jelenti a régi RMBS-ügyei közül” – áll a bank közleményében a Reuters szerint. Jelezték, hogy az egyezség, amelyre a Credit Suisse teljes mértékben céltartalékkal rendelkezik, újabb fontos lépést jelent a bank azon törekvésében, hogy proaktívan oldja meg a peres ügyeket és az örökölt ügyeket.

Axel Lehmann, a Credit Suisse elnöke a múlt héten ígéretet tett a bank megreformálására a "szörnyű" 2021-es év után, amelyben a bank dollármilliárdokat veszített. Svájc második legnagyobb bankja egy sor botrányból próbál kilábalni, többek között az Archegos befektetési cég tavalyi összeomlásán elszenvedett több mint 5 milliárd dolláros veszteségből, amikor is fel kellett függesztenie a megszűnt Greensill Capital nevű pénzügyi vállalkozáshoz kapcsolódó ügyfélpénzeket.

A bank, amely Európa egyik legnagyobbja és Svájc egyik globálisan rendszerszinten fontos bankja, kénytelen volt tőkét emelni, leállítani a részvény-visszavásárlásokat és csökkenteni az osztalékát, de a helyreállítási erőfeszítéseket jogi botrányok sora is hátráltatta.