Igaznak bizonyultak a korábban kiszivárgott hírek, a Facebook valóban megállapodott az amerikai kereskedelmi bizottsággal (FTC) és 5 milliárd dolláros bírságot fizet a Cambidge Analytica-botrány kapcsán. Ekkora büntetést még soha nem szabott ki a szervezet - írta a Portfolio.hu.

Az 5 milliárdos bírság jelentős a Facebook életében, a tavalyi bevétel 9 százalékára rúg és az idei évre várt profit mintegy negyedét teszi ki. Az első negyedévben már elkönyvelt egy 3 milliárd dolláros céltartalékot a vizsgálat kapcsán, így az este publikálásra kerülő második negyedéves gyorsjelentésben várhatóan egy újabb 2 milliárd dolláros egyszeri tétel szerepel majd. Az FTC a hatalmas büntetés mellett arra utasítja a Facebookot, hogy hozzon létre egy független bizottságot az igazgatóságban, ami korlátozza Mark Zuckerberg teljhatalmát az adatbiztonsággal kapcsolatos kérdésekben. A tagokat egy független jelölőbizottság nevezi meg és csak a szavazati jogok kétharmadával lehet őket eltávolítani.

Tavaly márciusban robbant a hír, hogy a Cambridge Analytica nevű brit politikai elemzőcég Facebook-felhasználók millióinak profiljához fért hozzá kétes, feltehetően illegális módon. Még 2013-ban egy brit akadémikus fejlesztett egy alkalmazást, amin keresztül 270 ezren töltöttek ki egy felmérését. De az alkalmazás nem csak a saját felhasználói adatait kapta meg, hanem hozzáfért az ismerőseik profiljához is, így Facebook-felhasználó adata szivárgott ki. Ami végül a Cambridge Analyticához került. Akikről pedig azt feltételezik, hogy akár befolyásolhatták az amerikai elnökválasztást is a hozzájuk került adatoknak köszönhetően, a választók manipulálásával.