Az Unipetrol elfogadta az olasz Eni energetikai társaság ajánlatát, hogy megvegye részesedését a Ceská Rafinérskában. A 32,5 százalékos részvénycsomagért az Unipetrol 30 millió eurót fizet. A tranzakciót az év végéig fejezik be - közölték pénteken Prágában. Az Unipetrol már az év elején megnövelte részesedését a Ceská Rafinérskában, miután 27 millió dollárért megvette a Shell Overseas Investments társaság 16 százalékos részvénycsomagját.

Az olasz Eni 32 százalékos csomagja iránt a lengyel PKN Orlen és a magyar Mol Nyrt. is érdeklődött, de az Unipetrolnak elővásárlási joga volt, amit most kihasznált. A Mol a közelmúltban megvette az Eni csehországi benzinkútjait. Ladislav Procházka, a Mol csehországi szóvivője szerint a Ceská Rafinérská ügye nem lesz hatással a Mol-Eni üzletre, sem az üzemanyagtöltő állomások anyagellátására. A Mol májusban összesen 208 Agip név alatt működő benzinkutat vett az Enitől. A tranzakciót még a cseh versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia

A Ceská Rafinérská az egyetlen kőolajfeldolgozó társaság Csehországban. Két kőolajfinomítója van - Litvínovban és Kralupy nad Vltavouban. Az Unipetrol a lengyel PKN Orlen csoport tagja. A mostani tranzakció után a Ceská Rafinérská részvényeinek 100 százalékát tartja kezében. A Ceská Rafinérská évi forgalma az utóbbi években átlagosan kilenc milliárd koronát tett ki.