Még augusztusban derült ki, hogy az Orbán Viktor vezette magyar kormány állami kezességet ad a kormányszóvivő férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf 53 milliárd forintos hiteléhez, hogy megvásárolhassa a katonai kiképző és könnyű harcászati gépeket gyártó cseh Aero Vodochody vállalatot.

Szentkirályi Alexandra, Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége, a HSC Aerojet Zrt. a 150 millió eurós hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól kapta. Korábban nem is ez a magyar cég, hanem a Habony Árpád hitelezőjeként ismertté vált Tombor András vállalkozót hozták hírbe a céggel. Az új vállalat működtetéséért az Omnipol Csoport felelt volna abban a felállásban, Tomboré pedig 49 százalék lett volna.

A júliusban aláírt szerződés alapján szeptember 30-val az új tulajdonos a HSC Aerojet, amelyben 80 százalékos részesedése van Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, míg 20 százalék a cseh Omnipol társaság kezében van – jelentette az E15 gazdasági napilap internetes hírportálja csütörtökön. A lap szerint a Vodochody repülőtér szintén a tranzakció része.

A tulajdonosváltással távozott az Aero Vodochody éléről Dieter John, és a vállalat új vezérigazgatója Viktor Sotona lett, aki eddig a pardubicei ERA céget vezette.

„Az Aero továbbra is fejleszteni fogja vállalkozása mindhárom pillérét, amelyek közé tartozik és saját repülőgépek kifejlesztése és gyártása, a repülőgépek szervizelése és javítása, illetve az aerostructures nevű program. Mind a három pillér része marad kereskedelmi stratégiánknak“ – nyilatkozott Viktor Sotona.

Az Aero Vodochody Aerospace a.s. fő tevékenységi köre a katonai kiképző és könnyű harcászati gépek fejlesztése és gyártása. Működésének száz éve alatt mintegy 11 ezer repülőt gyártott, ezek közül több száz L-39 Albatros még mindig aktívan teljesít szolgálatot hatvan ország hadseregénél és számos kiképző- és gyakorló alakulatnál. Főleg az új L-39NG repülő jóvoltából az Aero piacvezetőnek számít a sugárhajtású kiképző/gyakorló gépek világpiacán.

Az Aero Vodochody csütörtöktől megszűnt a Penta Group tagja lenni. A Penta 2007-től, a cég privatizációjával birtokolta a cseh repülőgépgyárat – írja a hírportál.