A Winter is coming címmel megjelent tanulmány szerint már a járványvédelmi intézkedések is kikezdték a járműipar ellátási láncait és a helyzeten csak tovább súlyosbított az energiaárak emelkedése.

"Tekintettel az Európában az egekbe szökő energiaárakra, fennáll a veszélye annak, hogy egy kemény tél esetén egyes autóipari ágazatokban leállnak a gyártósorok" - jelzi a tanulmány. A dokumentum egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy ezzel a problémával nem csak az európai autógyártóknak kell szembenéznie, hiszen beszállítóként a világon mindenhová exportálnak alkatrészeket és részegységeket.

"Az autóipar átvészelheti ugyan az előttünk álló téli szezont, ha azonban Európának nincs kész terve a következő télre, azt sok beszállító már nem élné túl. Aggódom amiatt, hogy néhány magasan kvalifikált kisipari vállalkozás a régióban vagy csődbe megy, vagy egyszerűen feladja" -mondta Edwin Pope, az S&P Global Mobility elemzője a Reuters hírügynökségnek.

A prognózist még az Északi Áramlat vezetékek ellen a múlt hónap végén elkövetett szabotázs előtt készítette el az S&P Global Mobility gazdaságkutató intézet.