Sorra mondanak le a magas rangú ukrán tisztségviselők, miután a sajtó nyilvánosságra hozta, hogy túlzó áron vásárolhattak ellátmányt a hadsereg számára.

Két korrupciós ügyről is szó van a háború sújtotta a országban.

Az egyik egy generátorbeszerzési botrány, amivel kapcsolatban menesztették, sőt, már le is tartóztatták az infrastrukturális fejlesztésekért felelős miniszter helyettesét. Ebben az esetben megalapozottnak tűnik a gyanú, miszerint az érintett 400 ezer dolláros kenőpénzt fogadott el azért, hogy a – múlt nyáron elindított – 40 milliárdos generátorbeszerzést bizonyos cégektől rendeljék meg, a sajtóban publikált vádak alapján a piaci árakhoz képest hétmilliárd dollárral drágábban – mondta Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője az Inforádióban.

A másik botrány az ukrán hadsereg élelmiszer-beszerzései körül robbant ki a napokban: egy szakmai tenderen nyertes cég vélhetően két-háromszor drágábban kínálta az élelmiszert a hadseregnek – egy komplex szolgáltatás keretében –, mint amit a piaci viszonyok indokolttá tettek volna. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója szerint utóbbi esetben kevésbé egyértelmű a helyzet, ugyanis a védelmi minisztérium azzal védekezik, hogy egy komplex szolgáltatásról van szó, vagyis nemcsak az élelmiszer beszerzéséről, hanem annak – életveszélyes körülmények közötti – eljuttatásáról is a fronton harcolókhoz.

A nyomozás még zajlik, ezért Bendarzsevszkij Anton szerint – bár gyanús az ügy – korai tényszerű következeteseket levonni.

Mindenesetre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már jelezte, több miniszter és vezető tisztségviselő menesztése várható az ügy kapcsán, miközben sorra érkeznek a bejelentések az önként távozókról, akik száma kedd kora délutánra csaknem tíz főre emelkedett – köztük miniszterhelyettesekkel és a katonai adminisztráció vezetőivel.

A térség szakértője megjegyezte: korrupciós vádak esetén az ukrán döntéshozóknak nagyon nehéz megfelelően reagálniuk, hiszen ha nem tesznek semmit, védve ezáltal a saját embereiket, akkor azt a vádat erősítik, hogy „lám-lám, Ukrajna mennyire korrupt”, 

ha viszont még a vádak beigazolódása előtt menesztik az érintett tisztviselőket, akkor a nemzetközi média, de az ukrán sajtó is úgy kommunikálja az ügyet, hogy mekkora a korrupció az országban.

Bendarzsevszkij Anton kitért arra is, hogy Zelenszkij a háborús helyzetben alapvetően nem akart, vagy nem mert nagyobb változtatásokat eszközölni a vezetésben, mert az egyrészt veszélyeztethette volna a hatékony működést, másrészt az sugallhatta volna, hogy belső problémák vannak.

Tehát bizonyosan felhalmozódtak olyan feszültségek, problémák, amelyekben nem akartak dönteni kommunikációs okokra hivatkozva

– ismételte meg. Most azonban lehetőség nyílt Zelenszkij számára, hogy lecserélje azokat az embereket, akiket az év során valamilyen szempont miatt nem akart lecserélni, a korrupcióra hivatkozva most viszont megteheti.